black

BlackRockov promptni Ethereum ETF plan potvrđen je nakon podnošenja zahtjeva za Nasdaq

 

Ranije istog dana, BlackRock je registrovao svoj “iShares Ethereum Trust” u Delawareu, što je prvi nagovještaj da je prijava za spot Ether ETF neizbježna.

Blackrockovi planovi za spot Ether fond kojim se trguje na berzi (ETF) sada su potvrđeni, prema obrascu 19b-4 predanom Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država 9. novembra.

Nasdaq je podnio obrazac 19b-4 regulatoru vrijednosnih papira u ime kompanije za upravljanje imovinom vrijedne 9 milijardi dolara za predloženi ETF pod nazivom “iShares Ethereum Trust”.Ovaj potez signalizira BlackRockovu namjeru da se proširi izvan Bitcoina sa svojim ETF težnjama.

black1
Nasdaqova prijava 19b-4 SEC-u za BlackRockov iShares Ethereum Trust. Izvor: Nasdaq

Ranije, 9. novbembra, pojavilo se da je BlackRock registrovao korporativni entitet iShares Ethereum Trust u Delawareu, što je prvi nagovještaj da bi prijava spot Ether ETF-a mogla biti neizbježna.

black2

BlackRock i druge financijske kompanije izrazile su interes za ETF-ove podržane kriptovalutama tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

black3
Promjena cijene ETH-a u posljednja 24 sata. Izvor: CoinGecko

Analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart primijetio je da postoji najmanje pet kompanija u utrci za dobijanje odobrenja SEC-a za spot Ether ETF. Među njima su VanEck, ARK 21Shares, Invesco, Grayscale i Hashdex.

ETH je porastao za 8,9% na 2080 USD nakon vijesti da BlackRock napreduje sa svojim planovima za iShares Ethereum Trust i porastao je za 10,1% u posljednja 24 sata, prema CoinGecku.

Rast cijena pomogao je ETH-u da povrati dio tržišne dominacije u odnosu na BTC, koji je posljednjih mjeseci nadmašio ETH.

ETH-ova tržišna dominacija sada iznosi 17%, što je povećanje od 1,3% postotnih bodova prije vijesti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.