satoshi

Bitcoin puni 15 godina dok i dalje živi naslijeđe Satoshija Nakamota

 

Juče se navršilo 15 godina otkako je kreator Bitcoina pod pesudonimom, Satoshi Nakamoto, 31. oktobra 2008. podijelio bijelu knjigu o bitcoinu na mejling listi kriptografa – datum koji se takođe svake godine slavi kao Noć vještica.

“Radio sam na novom elektronskom gotovinskom sistemu koji je u potpunosti ravnopravan, bez treće strane od povjerenja”, slavno je rekao Satoshi u uvodnoj rečenici prije nego što je povezao dokument pod naslovom “Bitcoin: Peer-to-peer Electronic Cash Sistem.”

satoshi1
Satoshijev e-mail koji obavještava druge cypherpankere o njihovom izdavanju bijele knjige o Bitcoinu. Izvor: Institut Satoshi Nakamoto

Bijela knjiga predložila je decentralizovani sistem koji bi mogao olakšati ravnopravne transakcije, što bi moglo riješiti problem “dvostruke potrošnje” često povezan s digitalnom valutom. Predloženo je da se to postigne putem mreže čvorova za validaciju i evidentiranje transakcija putem mehanizma konsenzusa dokazivanja rada, koji je pokrenut samo dva mjeseca kasnije, 3. januara 2009. godine.

Kako je Bitcoin oživio

Satoshijev napredak u informatici došao je na krilima drugih impresivnih razvoja u kriptografiji i prostoru e-novca.

Prva referenca koja se citira u bijeloj knjizi o Bitcoinu je Wei Daijev izum B-novca, elektronskog peer-to-peer gotovinskog sistema koji nikada nije pokrenut, ali je ipak odigrao ključnu ulogu u Satoshijevim planovima za Bitcoin.

Kao i Bitcoin, B-money je predložio da učesnici u sistemu održavaju bazu podataka stanja računa, koja vodi evidenciju o vlasništvu novca. Transakcije bi se pokretale i završavale emitovanjem poruke svim učesnicima, koja bi ažurirala stanja na računu onih koji su uključeni u određenu transakciju.

Na mnogo načina, može se smatrati prethodnikom čvorova Bitcoin-ovog protokola, koji vode evidenciju o stalno rastućem blockchainu.

Ovaj proces zahtijeva proof-of-work, oblik kriptografskog dokaza u kojem jedna strana dokazuje drugima da je utrošena određena količina određenog računarskog napora.

Satoshi je ovo implementirao u Bitcoin, citirajući Adam Backov izum Hashcash-a 1997. godine, koji je uključio dokaz o radu kako bi ograničio neželjenu e-poštu i napade uskraćivanja usluge.

satoshi2

Vremenske oznake su još jedno osnovno svojstvo Bitcoina, koje je uspješno implementirao Satoshi. Bitcoin-ov server za vremensku oznaku radi tako što uzima heš – sličan jedinstvenom serijskom broju – bloka transakcija i označava ga kada se blok dodaje u Bitcoin-ov blockchain.

Hešovi kriptografski povezuju jedan blok sa drugim, osiguravajući integritet Bitcoin podataka. Vremenske oznake takođe sprječavaju dvostruku potrošnju na Bitcoin, čineći mrežu nepromjenjivom i otpornom na neovlašteno korištenje.

Satoshi je citirao rad Henrija Massiasa, Scotta Stornette, Stuarta Habera i Davea Bayera u implementaciji vremenskog žiga u protokol Bitcoina.

U međuvremenu, Merkle stabla su implementirana u Bitcoin za provjeru podataka o transakcijama putem digitalnih potpisa. Satoshi je citirao rad Ralpha Merklea na razvoju kriptosistema s javnim ključem.

Zagovornik Bitcoina i cyperphunk Jameson Lopp ranije je izjavio da treba odati priznanje preliminarnim projektima koji su utrli put Bitcoinu.

Međutim, genijalnost u Satoshiju bila je zagonetka svih ovih komada u potpuno funkcionalan sistem, rekao je Lopp:

“Ne postoji nijedan komadić slagalice za koji mislim da je važniji od ostalih. Nakamotov genij nije bilo koja od pojedinačnih komponenti Bitcoina, već složen način na koji se uklapaju kako bi udahnuli život sistemu.”

Šta je Bitcoin uradio

Bitcoin je u to vrijeme bio jedan od prvih izuma koji je koristio kriptografiju za uspješno odvajanje novca od države. Satoshijev izum omogućio je korisnicima da efikasno zaobiđu banke i finansijske institucije kako bi obavljali transakcije s drugima – širom svijeta.

Prva transakcija u stvarnom svijetu plaćena bitcoinima došla je od Lasla Hanyecza u maju 2010. godine, koji je kupio dvije pice za 10.000 BTC.

Mejnstrim mediji su istakli povećanu upotrebu Bitcoina od strane kriminalaca za pranje novca, između ostalog, u prvim danima, ali je ta priča nastavila da se mijenja.

Postao je sve više prihvaćen širom svijeta. Postalo je legalno sredstvo plaćanja u El Salvadoru u septembru 2021.

Finansijske institucije su se takođe nedavno prijavile da ponude spot Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF) u Sjedinjenim Državama, dok su druge pokrenule vlastite Bitcoin ETF-ove u Evropi.

Implementirano je nekoliko razvoja kako bi se pomoglo Bitcoin-u da se proširi i dovede više slučajeva korištenja u mrežu.

Lightning mreža je pokrenuta 2018. godine kako bi se povećala brzina transakcije Bitcoin-a uzimajući računanje izvan lanca. Nezamjenjivi redni brojevi slični tokenima su lansirani na Bitcoin-u u januaru, što je omogućio Taproot soft fork u novembru 2021. Počevši tako jeftino kao peni u 2009. godini, BTC je pretrpio nekoliko ciklusa rasta i pada, pri čemu je njegova volatilnost u nekim slučajevima iznosila čak 88%.

satoshi3
Cijena Bitcoina od aprila 2013. Izvor: CoinGecko

BTC trenutno ima cijenu na 34.350 dolara, što je 50% manje u odnosu na najvišu cijenu od 69.000 dolara 10. novembra 2021.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.