lastpass

Kripto lopov ukrao je 4,4 miliona dolara u jednom danu dok raste danak nakon provale u LastPass

 

Procjene u septembru otkrile su da je najmanje 35 miliona dolara u kriptovalutama ukradeno žrtvama provale u LastPass od 2022., a posljednji hak povećao je danak.

Najmanje 25 ljudi navodno je vidjelo kako je 4,4 milijuna dolara u kriptovalutama ispražnjeno iz 80 novčanika zbog povrede podataka 2022. koja je uticala na softver za pohranu lozinki u LastPass-u.

U X (Twitter) postu od 27. listopada, on-chain istraživač, pod pseudonimom ZachXBT rekao je da su on i MetaMask programer Taylor Monahan pratili kretanje sredstava za najmanje 80 novčanika kompromitovanih 25. oktobra.

“Većina, ako ne i sve, žrtve su dugogodišnji korisnici LastPassa i/ili potvrđuju da su pohranili svoje ključeve/seedove [kripto novčanika] u LastPass”, rekao je Monahan u popratnom obavještenju Chainabusea.

lasspass1

U decembru 2022. LastPass je otkrio da je napadač iskoristio podatke prethodno ukradene hakom u avgustu kako bi ciljao na zaposlenike LastPass-a, otimajući njihove kridence i dešifrirajući pohranjene podatke o klijentima.

Takođe je ukradena sigurnosna kopija šifriranih podataka o trezoru kupaca, za koje je LastPass upozorio da bi se mogli dešifrovati ako napadač grubom silom pogodi glavnu lozinku računa.

U postu na blogu u septembru, novinar o kibernetičkoj sigurnosti Brian Krebs obavijestio je da su neki od LastPass korisničkih trezora naizgled bili probijeni i da je kriptovaluta u vrijednosti od preko 35 milijuna dolara ukradena od oko 150 žrtava.

U januaru je LastPass bio pogođen grupnom tužbom pojedinaca koji su tvrdili da je hak u avgustu 2022. rezultiralo krađom Bitcoina u vrijednosti od oko 53 000 dolara.

U svom posljednjem X postu, ZachXBT je savjetovao svakoga tko je ikada pohranio lozinku ili privatni ključ u LastPass da “odmah premjesti svoju kripto imovinu .”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.