bitrue 0

Kripto mjenjačnica Bitrue pretrpila hakovanja u iznosu od 23 miliona dolara

Rukovodioci Bitrue obećali su da će u potpunosti nadoknaditi sve identifikovane korisnike pogođene hakom vrućeg novčanika koji je činio 5% svih sredstava na berzi.

Bitrue mjenjačnica kriptovaluta pretrpjela je “vruću” eksploataciju novčanika, omogućavajući napadačima da povuku različite kriptovalute vrijedne skoro 23 miliona dolara.

Objavljujući tu vijest 14. aprila, Bitrue je rekao da je morao privremeno obustaviti sva povlačenja zbog “kratke zloupotrebe” svog vrućeg novčanika. Firma očekuje da će ponovo otvoriti isplate 18. aprila 2023., nakon sprovođenja dodatnih sigurnosnih provjera.

bitrue

Bitrue je naglasio da je bio u stanju brzo riješiti problem, što je omogućilo platformi da spriječi dalje trošenje sredstava. “Ozbiljno shvatamo ovu stvar i trenutno istražujemo situaciju”, naveo je Bitrue, dodajući da je pogođeni vrući novčanik činio samo manje od 5% ukupnih sredstava na berzi. Firma je napisala:

“Ostatak naših novčanika i dalje je siguran i nije kompromitovan. Provodimo detaljnu sigurnosnu provjeru i obavijestićemo vas kako budemo napredovali.”

Rukovodioci Bitrue obećali su da će u potpunosti obeštetiti sve identifikovane korisnike pogođene incidentom. Prema saopštenju, pogođene valute na eksploatisanom vrućem novčaniku su Ether, Shiba Inu, Quant (QNT), Gala, Holo (HOT) i Polygon.

Kao što je ranije objavljeno, hakeri su se u posljednjih nekoliko godina sve više opredjeljivali za hakove decentralizovanih finansija (DeFi), neznatno se udaljavajući od tradicionalnih centralizovanih berzi. U prva tri mjeseca 2022. godine, hakovi na mjenjačnice kriptovaluta činili su samo 3% svih ukradenih kriptovaluta, dok je 97% preuzeto iz DeFi protokola, prema podacima Chainalysis.

bitrue 1

Osnovana u Singapuru 2018. godine, Bitrue je glavna centralizovana berza kriptovaluta, koja u prosjeku trguje kriptovalutama od skoro 2 milijarde dolara dnevno, prema podacima iz CoinGecko. Kompanija je već bila hakovana u prošlosti, izgubivši skoro 5 miliona dolara u Cardanu zbog hakovanja vrućeg novčanika u 2019.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.