honeypot fraud

1.8 Miliona dolara izgubljeno u Metamask token prevari

Lažni Metamask token je prevario trejdere za preko 1,8 miliona dolara. Hakeri su ubacili kod u DEXTools aplikaciju, ubjeđujući trejedere da je token verifikovan.

Prevara sa Metamask tokenom

Fejk Metamask token je ostavio špekulativne trejdere na klimavim nogama. Stotine trejdera je postalo žrtva prevare sa Metamask tokenom u ponedjeljak naveče, a prevaranti su stekli preko 1,8 miliona dolara dobiti.
Prevara, koja je odigrana pretpostavkama trejdera o Metamask tokenu, iskoristila je propust u popularnoj DeFi trejding aplikaciji DEXTools, te ubijedila korisnike o legitimitetu tokena. Prevarant je imao mogućnost da ubaci kod u DEXTools aplikaciju ispred WETH/MASK para, koji, kada se pregleda, izbaci pop up obavještenje da je MASK token verifikovan.

metamask fraud

Nakon kupovine MASK tokena, korisnici su otkrili da isti ne mogu prodati. Ovaj stil prevara se često naziva „honeypot“, jer dozvoljava korisnicima da uđu, samo da bi saznali da ih pametni ugovor koji obavlja interakcije za ovaj token, zapravo sprječava da ga prodaju.

U slučaju lažnog Metamask tokena, prevaranti su programirali pametni ugovor da čeka dok se ne akumulira milion dolara, a tek onda bi ugovor zabranio prodaju predmetnog tokena. Prevaranti su sakupili 475 EHT sa Uniswap bazena likvidnosti, u skladu sa podacima Etherscan-a, u vrijednosti od 1,79 miliona dolara u vrijeme konferencije za štampu. Nezakoniti dobici su prebačeni na Tornado Cash, popularnu aplikaciju za miješanje kovanica, i oprani su preko nekonektovanog novčanika.

Prijave o prevari su se prvo pojavile na Twitter-u, u ponedjeljak naveče, upozoravajući da je MASK token prevara, uprkos pop-up prozoru na DEXTools koji obavještava trejdere da je legitiman. Od tada, korisnik Twitter-a @cobynft je postavio pojasnio kako je prevara izvedena, objašnjavajući da je ovo „ozbiljna greška“ developera aplikacije DEXTools, koja je omogućila prevarantima da ubijede toliko ljudi da kupe ovaj token.

Dodatni razlog zašto je prevara Metamask tokenom bila ovako efikasna, jeste trenutno očekivanje stvarnog Metamask tokena. Metamask tim je, u nekoliko navrata, nagovjestio da bi se decentralizacija mogla dogoditi izdavanjem tokena, sa mnogim špekulacijama da bi se ovo moglo dogoditi preko airdrop-a.

Lažni Metamask token je treća velika prevara koja je pogodila kripto prostor, tokom sezone praznika. U nedjelju, Binance Smart Chain projekat MetaSwapMGAS, je ukrao 1,100 BNB tokena, od korisnika u navodnom rug pull-u. Juče je još jedan ETH projekat, pod nazivom MetaDAO, izgleda izvršio rug pull na svojim investitorima, sakupivši 800 ETH, u vrijednosti od 3,2 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.