ethereum killers

Top 5 ubica Ethereuma u 2021. godini

Ethereum je bio sasvim nova igra, kada je lansiran 2015 godine, ali danas već pokazuje zankove starosti. Kako se Eth2 nadogradnja lagano odvija, i ko su top rivali koji pokušavaju da se uguraju na mjesto vicešampiona blockchaina?

Reljef svijeta blockchain-a i kriptovaluta, na početku 2021. godine, je znatno drukčiji nego danas. Prema podacima CoinMarketCap-a, 31. decembra 2020. godine, cijelo kripto tržište vrijedilo je 750 milijardi dolara, u poređenju sa ovomjesečnih 2 triliona, što iznosi manje nego što sam Bitcoin vrijedi.

Konstantni podjsetnik – dvije kriptovalute na vrhu liste po tržišnoj kapitulizaciji, Bitcoin zadržava prvo mjesto i Ethereum na drugoj poziciji, je neosporivi kralj decentralizovanih aplikacija (dApps) i funkcoinalnosti pametnih ugovora. Takođe u 2021. godini, nekoliko blockchaina se naziva „ubicama Ethereum-a“ i pretenduju da zauzmu njegovo mjesto na ovoj listi.

Da se malo odmaknemo od kripto zabune, pogledajmo unazad i preispitajmo top 5 Ethereum rivala ove godine.

Binance Smart Chain – BNB

Lansiran prije samo godinu dana, od strane vodeće svjetske kripto berze Binance, BNB je blockchain koji omogućava pametne ugovore koji radi paralelno sa Binance Chain-om, a koji je takođe kompatibilan sa Ethereum Virtural Machine. Njegova popularnost je naglo porasla u aprilu, ove godine, kada su transakcije na ovoj mreži prerasle transakcije Ethereuma za 500%, dostižući 9 miliona transakcija u jednom danu, nasuprot 1,5 miliona transakcija na Ethereum-u.

Transakcije na obe mreže su znatno pale tokom velikog pada na tržištu, u mjesecu maju ove godine. Ali dok Ethereum i dalje treba da dostigne prethodne visine, BSC je samo nastavio da raste, dostižući novi dnevni rekord od preko 16 miliona transakcija u novembru, prema BSCScan-u.

Tokom ovog perioda, samo jedna decentralizovana berza, PancakeSwap, je bila odgovorna za više transakcija na BSC nego na cijeloj Ethereum mreži. U maju, ukupna vrijednost sredstava zaključanih u DeFi protokole dostigla je vrhunac od preko 30 biliona dolara, iako je naglo pala ubrzo nakon toga, a još se nije oporavila ni blizu tadašnjeg vrhunca. Trenutno se nalazi na preko 16 biliona, prema podacima kompanije DeFi Llama.

Binance Coin, token Binance blockchain ekosistema, koji uključuje BSC, Binance Chain, Binance Academy, Trust Wallet i projekte u istraživanju, započeo je godinu na devetom mjestu, u top 10 kriptovaluta prema  CoinMarketCap-u. Trgovao se po cijeni od 37 dolara, sa tržišnom kapitulizacijom od 5,3 biliona dolara. Binance Coin se drži čvrsto na trećem mjestu i trguje se po cijeni od oko 528 dolara, sa tržišnom kapitulizacijom od 100 biliona dolara.

Solana – SOL

Solana je bez rasprave najbolji blockchain u drugoj polovini ove godine, nakon uspješnog lansiranja njegovog cross-chain mosta za komunikaciju Wormhole i serija vlastitih NFT-ova – Degenerate Ape Academy, sa 10.000 jedinica rasprodatih za samo 8 minuta nakon lansiranja, stvarajući trejding volumen od preko 2,5 biliona dolara.
Solana koristi kombinaciju dva mehanizma konsenzusa: proof-of-stake, koji nagrađuje validatore sa SOL tokenom, u skladu sa brojem tokena koje su validatori zaključali u mrežu i proof-of-history, koji prati istoriju transakcija, tako da ih mreža može brže pratiti. Koristeći kombinaciju ovih konsenzus mehanizama, propusna moć Solana mreže se povećala do cifre od 65 hiljada transakcija u sekundi, što je 2 hiljade puta brže od Ethereuma i 40 puta brže nego VISA.

Ovo takođe čini Solana mrežu jednom od energetski efikasnijih blockchaina, prema skorijem izvještaju koji je urađen od strane Solana Labs, kompanija iza ovog blockchaina je objavila da jedna transakcija na mreži koristi 1,837 džula energije, dok Google pretraga koristi 1,080 J. Poređenja radi, čak i sa dramatično smanjenom cijenom energije, transakcija na ETH2 bi zahtijevala 125,000 J.

U avgustu, nakon lansiranja NFT serije Degenerate Ape, Solana se trejdovala na 64,48 dolara, ali je nakon toga nekoliko puta porasla i u novembru dostigla najvišu cijenu od 258,93 dolara. Sa tržišnom kapitalizacijom od oko 55 biliona dolara, Solana se nalazi na petom mjestu prema CoinMarketCap-u.

Cardano – ADA

Sa jednim od saosnivača Ethereum-a, Charles Hoskinson, te osnivačem i njegovom pokretačkom snagom, Cardano-u je bilo suđeno da bude dio ove liste još od samog početka. Blockchain koji se bazira na proof-of-stake mehanizmu, Cardano je neko vrijeme bio treći najveći blockchain svijeta, skoro dostižući 100 bilina dolara tržišne kapitalizacije u septembru, kod je njegov token ADA dostigao najvišu cijenu svih vremena od 3,1 dolara prema CoinMarketCap-u.

Skok cijene ADA tokena se dogodio kao odgovor na objavu iz avgusta, da će mreža napraviti „Alonzo“ nadogradnju, donoseći joj mogućnost pametnih ugovora, NFT-ova i ERC20 konverter, koji bi omogućio da se Ethereum tokeni pokreću na mreži.

Nakon nadogradnje, Cardano se borio da se održi među top 10 valuta, dok je token ADA izgubio skoro 60% svoje vrijednosti, od najviše cijene u septembru. Trenutno se trguje po cijeni od 1,38 dolara.

Avalance – AVAX

Avalanche mreža ima jaku završnicu ove godine, nakon što je token AVAX kratko ušao među top 10, sredinom novembra dostižući najvišu cijenu svih vremena od 146,22 dolara, izguravajući Dogecoin iz top 10 kirptovaluta, te ostavljajući top 10 listu bez memecoin-a. AVAX se od tada povukao sa ove pozicije, da bi se trgovao po cijeni od oko 90 dolara, na dvanaestoj poziciji.

Ovo pokazuje značajan napredak AVAX mreže, koja je startovala godinu na 24. poziciji, sa trećinom tržišne kapitalizacije od sadašnjih 22 biliona dolara, prema CoinMarketCap-u.

Prateći lansiranje glavne mreže u 2020, Avalanche ja radio na širenju dApps i DeFi ekosistema, dozvoljavajući projektima baziranim na Etehereum-u, kao što su SushiSwap i TrueUSD da rade na sistemu. Sposobna da podrži 6,5 hiljada transakcija u sekundi bez kompromitovanja skalabilnosti, Avalanche se zapravo sastoji od tri odvojena blochckain-a: X-Chain, C-Chain i P-Chain, svaki sa posebnom svrhom i na različitim mehanizmima konsenzusa.
Exchange chain (X-Chain) stvara i mijenja AVAX token i druga sredstva, te koristi Avalanche konsenzus mehanizam – proces gdje se sve transakcije odvijaju istovremeno i koriste nasumične bazene da obezbijede ispravnost transakcije sa statističkom pouzdanošću. U ovom mehanizmu ne postoje blokovi, što drastično povećava brzinu.

The Contract chain (C-Chain) hostuje pametne ugovore i dApps, te koristi sopstvenu Avalanche Virtual Machine, sličnu Ethereum Virtual Machine, dozvoljavajući developerima da forkuju EVM kompatibilne aplikacije, dok Platform chain (P-Chain) vrši koordinaciju validatora mreže te prati i dozvoljava stvaranje podmreža.

Polkadot -DOT

Opisan kao „blockchain sledeće generacije“ od strane svog developera, Polkadot dozvoljava različitim blockchain-ima da prenose vrijednost, na nepovjerljiv način, koristeći samo jedan sigurnosni kanal. Lansiran u maju prošle godine, od strane još jednog bivšeg člana Ethereum tima, Gavin Wooda, mreža je inicijalno koristila proof-of-authority konsenzus mehanizam, koji se oslanja na poznate i pouzdane validatore da proizvedu blok, ali ovaj mehanizam je zamijenjen sa proof-of-stake modelom, nekoliko mjeseci kasnije.

Koristeći serije parachaina na mreži zajedno sa glavnim Relay chain-om mreže, njegovi developeri se nadaju da će ovakav pristup omogućiti developerima da stvaraju i puštaju nove projekte u rad vrlo lako i jeftino.
Krećući se sa ostatkom tržišta, ka kraju godine, Polkadotov token DOT, dostigao je novu najvišu vrijednost od 55 dolara, početkom novembra, dok je njegova tržišna kapitalizacija iznosila 55 biliona dolara. Nažalost, velika prodaja na tržištu, u decembru, učinila je da i ovaj blockchain izgubi vrijednost i trenutno se trguje po cijeni od 28,49 dolara, sa polovinom tržišne kapitalizacije od one koju je imao tokom naviše cijene, prema CoinMarketCap-u.

Očekujemo Ethereum 2.0

Početkom godine, Bitcoin dominacija na tržištu – procenat totalne tržišne kapitalizacije koju kontroliše – bila je malo ispod 70%, dok je Ethereum-ova bila oko 13%. Dominacija Bitcoina je nastavila da pada tokom godine, dok je dominacija Ethereuma rasla i sada prestavljaju, ugrubo, 40% i 20% prema CoinMarketCap-u.
Prema ovim podacima, Ethereum čvrsto drži svoju poziciju i vjerovatno će nastaviti da raste, zajedno sa visoko iščekivanim lansiranjem Ethereum 2.0. Kako koračamo ka budućnosti, nove tehnologije i novi koraci u razvoju se događaju, tako da više ništa nije sigurno, osim toga da ćemo pažljivo pratiti trku za „ubicu Ethereuma“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.