Ether merger testnet

Ethereum lansira Merger Testnet

Nakon dvije godine razvoja, Ethereum je lansirao prvi javni testnet za potpunu nadogradnju Proof-of-Stake konsezusa, poznatu kao Merger. Merger rudarima u potpunosti oduzima učešće u Ethereum mreži, a validaciju će raditi ulagači koji imaju depozit od 32 ETH-a.

Već je depozitovano 2,3 miliona Ethereuma u testnet mrežu, od strane 72 hiljade validatora, pokazujući značajan interes, dok se Ethereum zajednica sprema za jednu od najvećih nadogradnji. Stvarna Beacon chain Ethereum mreža, trenutno ima 8,7 miliona uloženog Ethereum-a, u vrijednosti od 33 biliona dolara, od strane 272 hiljade ulagača.

Kroz nekoliko mjeseci, ovi ETH validatori će biti oni koji upravljaju mrežom i u potpunosti će zamijeniti rudare.
To će smanjiti uticaj Ethereuma na okolinu za 99,9% dok će istovremeno smanjiti njegovu stopu inflacije od oko 4%, na o,2 – 1% godišnje.

Neki kažu da će ovaj proces, u poređenju sa halveing-om, u izdavanju biti smanjen za 3/4 ili 75%, čineći zalihe Ethereuma rjeđim.

Osim ovoga, neće biti primjetnih promjena. Sam po sebi, ovaj potez ne obezbjeđuje veće kapacitete, ali će omogućiti data shardin, koji će napraviti zk-tech i ostala rješenja sloja 2 više efikasnim. Sa krajnje strane korisnika, mreža će nastaviti sa istim radom kao i do sada, ali sa upravljačke strane, ostaje da se vidi da li će ulagači biti voljni da povećaju osnovni kapacitet, u poređenju sa rudarima.

Rudarima je ovo jako jednostavna jednačina. Manji kapacitet donosi veće naknade i samim tim više novca, tako da su ovo držali pod kontrolom i kod Bitcoin-a i kod Ethereuma, godinama.

Ulagači za „bazene“ radije biraju berze, nego specijalizovane rudarske entitete. Ove berze imaju interese u vidu povećanja broja korisnika, pa mogu i smanjiti troškove gasa da bi zadovoljile zahtjeve korisnika.
Sa druge strane, Merger bi trebao učiniti Ethereum skalabilnijim u osnovnom sloju, ali sada se kapacitet više očekuje od pametnih ugovora iz sloja 2 u Ethereumu.

Predviđeno je da će se nadogradnja dogoditi tokom ljeta, ali sa ovim javnim testnet-om, trebali bismo u proljeće znati koji broj blokova će biti izabran za nadogradnju. Pod uslovom da sve prođe kako treba, u tom slučaju će ponuda Ethereum-a opasti, pod pretpostavkom da zahtjevi korisnika ostanu na trenutnom nivou.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.