crypto logos

Koje kriptovalute je najbolje kupiti sada?

U prostoru kriptovaluta uvijek se dešava nešto uzbudljivo. U svojoj srži, kripto polje je mjesto sa velikim slovom „V“, velikih ideja. Bijela knjiga o bitcoinima, 2009. godine, objašnjava ravnopravnu, decentralizovanu, oskudnu elektronsku globalnu valutu koja isključuje centralne banke i finansijske institucije i posrednike opterećene moralnim rizikom. Desetak godina kasnije, kripto tržište vrijedi više od 2 biliona dolara, sa hiljadama digitalnih valuta i projekata koje možete izabrati. Mnogo je toga za prečistiti i za razliku od akcija, digitalne valute se ne podvrgavaju fundamentalnoj analizi. Ali nisu sve kriptovalute jednake: Evo pregleda sedam najboljih kriptovaluta za kupovinu krajem 2021. godine, i bikovske situacije za svaku od njih. Imajte na umu da je ovo nestabilna klasa imovine, pa investirajte samo sa novcem koji si možete priuštiti da izgubite.

U industriji koja se brzo mijenja, ovo je sedam najboljih kriptovaluta za ulaganje:

— Bitcoin (BTC)
— Ethereum (ETH)
— Solana (SOL)
— Axie Infinity Shards (AXS)
— Cardano (ADA)
— Binance Coin (BNB)
— Wilder World (WILD)

Bitcoin (BTC)

Izum bitcoina 2009. godine zauvijek je promijenio novac i otvorio vrata raznim varijacijama i poboljšanjima njegove tehnologije. Teško je procijeniti važnost bitcoina i osnovni koncept blockchaina koji ga je pratio, ali 12 godina kasnije, prednost prvog pokretača bitcoina se uvećala tako što je tržišnu kapitalizaciju podigao iznad triliona dolara. Kao vodeća kriptovaluta sa „plavim čipom“, BTC nije samo isproban i istinit, već i postavlja nove prekretnice: odluka kompanije Tesla Inc. (oznaka: TSLA) da stavi bitcoin u bilans stanja i potez El Salvadora da postane legalan tender su dve značajne akcije za 2021. godinu koje ilustruju kako je BTC postao mainstream . Sa trilionima dolara u korporativnim bilansima koji i dalje stoje u gotovini ili gotovinskim ekvivalentima, BTC -ov prodor u korporativne finansije još je u ranim fazama.

Ethereum (ETH)

Iako je Bitcoin od početka bio vodeća kriptovaluta, Ethereum se pojavio kao sila na koju treba računati 2015. godine i možda je jedini drugi token sa bilo kojim poslom koji se smatra kriptovalutom sa plavim čipom. Tržišni udio Ethereuma u ​​novonastalom i brzorastućem polju decentralizovanih finansija, ili DeFi-a, digitalna valuta polako otklanja udio bitcoina u ukupnom tržištu kriptovaluta. Početkom 2021. godine Bitcoin je činio 70,7% tržišta, a Ethereum samo 10,8%. Danas se jaz dramatično smanjio, sa BTC na 45,1% i ETH na 18%. Ali samo oko trećine opadajućeg tržišnog udjela Bitcoina pripisuje se ETH – ostatak se u velikoj meri može pripisati nekim od najboljih kriptovaluta koje slijede.

Solana (SOL)

Solana je brzo izašla na scenu 2021. godine. SOL je imao 0,01% tržišnog udjela na početaku godine, da bi do septembra postao jedna od 10 najboljih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Kao i Ethereum, Solana je postala lider u DeFi -u, gdje korisnici mogu da kreiraju decentralizovane aplikacije, ili skraćeno Dapps, koje isključuju tradicionalne finansijske čuvare  poput razmjena, brokera, klirinških kuća i samih banaka. Novost nije uvijek plus, ali jeste sa Solanom: Mreža nalik Ethereumu brzo je privukla kvalitetne inženjerske talente zbog programskog jezika Rust koji je u osnovi izuzetno jednostavan za upotrebu. Dva druga poboljšanja koja SOL ima u odnosu na ETH: Mreža se može pohvaliti i većim brzinama i mnogo nižim naknadama za transakcije. Solanina cijena je samo 2021. porasla oko 100 puta, sa 1,51 na više od 160 dolara.

Axie Infinity Shards (AXS)

Kako se prostor razvija, najbolje kriptovalute za kupovinu postaju sve opskurnije. Unesite Axie Infinity Shards, token upravljanja za igru zasnovanu na blockchainu koja podsjeća na Pokemone. To je igra u vlasništvu igrača, sa AKSS-om kao mehanizmom glasanja. Izgrađen na Ethereum blockchainu, Axie Infinity je odličan primjer kreativnosti slobodnog hoda koja se ovih dana može razviti na blockchainu. Ekosistem je jedinstven jer je dokazano da se podsticajna igra može izgraditi i uspješno održavati na decentralizovanoj mreži. Osim jednostavne zabave, opcije igranja radi zarade podstiču kontinuiranu upotrebu, a svaki lik je svoj sopstveni neopredeljivi žeton ili NFT koji se može izravnati kroz igru. AKSS je ove godine postao paraboličan, skočivši sa 57 centi na sadašnji nivo od oko 126 dolara.

Cardano (ADA)

Iako nije sasvim u Ethereum-ovoj ili Bitcoin-ovoj ligi, Cardano je obavezan kandidat za kupovinu. To je treća po veličini tržišna kapitalizacija pored Bitcoina i Ethereuma. Mlađi je i od Bitcoina i od Ethereuma, a prvi ADA-lokalna valuta na Cardano blockchainu-pojavila se u septembru 2017. Cardanova privlačnost je višestruka: osnovao ga je jedan od suosnivača Ethereuma, Charles Hoskinson, dajući mu instant kredibilitet, i za razliku od ETH-a, takođe ima čvrstu granicu broja kovanica koje mogu postojati, na 45 milijardi. Još jedna prednost u odnosu na mnoge druge kriptovalute: Cardano koristi protokol dokaza o ulogu kako bi podstakao korisnike da stvaraju nove blokove, što je procjena nekih stručnjaka 20.000 puta energetski efikasnija od algoritma dokaza o radu Bitcoin-a.

Binance coin (BNB)

Dok Coinbase Global Inc. (COIN) privlači većinu medijske pažnje kada su u pitanju berze kriptovaluta, Binance je najveća globalna razmena po obimu. Binance je u početku bio zasnovan na tokenu izdatom preko Ethereum blockchaina, ali je od tada prešao na izdavanje na sopstvenom Binance blockchainu. Kao i kod nekoliko drugih vrhunskih kriptovaluta, postoji maksimalna ponuda BNB-a, koja je ograničena na 200 miliona. Trenutno je više od 168 miliona već u opticaju. Jedan od katalizatora rasta novčića tokom godina je Binanceov cilj da smanji ukupnu ponudu za 50%. U tu svrhu, Binance sprovodi tromjesečne „opekotine“ kovanica kako bi smanjio ponudu. Tri opekotine objavljene ove godine uništile su 6.016.504 BNB – što je ekvivalent od oko 2,5 milijarde dolara po današnjim cijenama. Od početne ponude kovanica 2017. godine, cena BNB-a skočila je sa 10 centi na oko 415 dolara. Samo 2021. godine, novčić je porastao za oko 1.000%.

Wilder World (WILD)

Iako najmanje poznata i najrizičnija od najboljih kriptovaluta koje je trenutno moguće kupiti je Wilder World, jedan od novijih novčića koji su se pojavili nakon debitovanja u maju 2021. Prvo: Pametni investitori trebalo bi da smatraju WILD samo kao mali, spekulativni holding, njegov nedostatak rekordnih rezultata i tržišne kapitalizacije od 118 miliona dolara (ostali na ovoj listi vrijede između 7 milijardi i 1,05 triliona dolara) čine ga rizičnim. Ali držanje malih količina kriptovaluta koje bi mogle naglo da skoče ponekad može biti prilično unosno. Bez obzira na upozorenja, WILD je novčić za upravljanje Wilder-ove decentralizovane autonomne organizacije, koja je stvorila metaverzum. Digitalni umjetnici mogu stvarati i prodavati NFT -ove u ekosistemu, pri čemu token WILD djeluje kao matična valuta. Wilder World ne naplaćuje naknade od majstora za prodaju koju ostvaruju u ekosistemu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.