kripto igrice

Igrice na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju kripto zarada

Ključne prednosti

  • Igre na kojima možete zaraditi, a koje pokreće NFT brzo su porasle i postale najbrže rastući sektor kripto ekonomije.
  • Model igranja radi zarade ukrao je pažnju za tradicionalnim igarama, zbog ugrađenih podsticaja koji prenose moć sa izdavača igara na igrače.
  • Sa više od 3,2 milijarde registrovanih gejmera širom svijeta, blockchain igre će postati jedan od primarnih pokretača za usvajanje mainstream kriptovaluta.

Porast blockchain igara koje pokreće NFT transformisao je industriju igara učinivši igrače primarnim finansijskim korisnicima i donosiocima odluka u ekosistemu. Izgleda da će igre koje se igraju za zaradu biti jedan od najvećih pokretača usvajanja mainstream kriptovaluta u narednim godinama, zbog čega smo sastavili listu najočekivanijih naslova koji će čitateljima pomoći da ostanu ispred krivulje uspona.

Prvih pet predstojećih igara za igranje i zarađivanje

Porast NFT-a i ogroman uspijeh Axie Infinity, najpopularnije blockchain igre do sada, doveli su model igranja za zaradu u centar pažnje prostora za igre ove godine.

Axie izvorni token AXS ojačao je za više od 2.000% od početka jula i trenutno se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od oko 7,6 milijardi dolara. Sa više od 2 miliona dnevno aktivnih igrača, igra je trenutno jedan od najboljih protokola za generisanje prihoda u kriptovalutama, odmah iza Ethereuma, sa više od 850 miliona dolara prihoda ostvarenog od transakcija u igri, u posljednjih 12 mjeseci.

Uspon kompanije Axie otkrio je potražnju za kripto igrama u vlasništvu igrača, u kojima stvarni finansijski korisnici i donosioci odluka nisu programeri i izdavači igara. Umjesto njih, to su igrači. Na ovaj način je rođena nova vrsta igara. Igra u kojoj igrači mogu posjedovati i slobodno trgovati sredstvima i likovima u igri, kako bi zaradili, umjesto da troše novac na ažuriranja.

Nekoliko blockchain igara, za igre radi zarade, pokrenuto je tokom prošle godine. Dok su neki propali, drugi poput Gods Unchained, CriptoBlades, Splinterlands i Arc8, dobili veliki zamah. Mnogi od onih koji su rano počeli da igraju ove igre ostvarili su značajnu zaradu, što je podstaklo kripto špekulante i igrače da počnu da traže sledeći veliki hit. Sledeći spisak prikazuje pet najperspektivnijih naslova do sada.

Lightnite

Neprijateljski igrači gađanjem u glavu (headshot) mogli bi imati jedan od najhladnijih načina za dobijanje satova (sats), a to je upravo radost koju ova igra pruža. Razvijen od strane Satoshi's Games, Lightnite je online multiplaier battle royale igra, nalik Fortnite-u, u kojoj svaka interakcija u igri između igrača pokreće novčanu nagradu ili kaznu. Beta verzija je već dostupna, dok je puna verzija najavljena za novembar 2021.

Lightnite primjenjuje uzbudljiv zaokret na modelu „igraj da zaradiš“ jer se novčani podsticaji stiču na dva načina: igrači koji nadmaše druge u PvP borbi mogu zaraditi Bitcoin, dok su oni koji su upucani kažnjeni i gube Bitcoin. Lightnite koristi Bitcoin-ovo rješenje sloja 2 Lightning Network-a, za integraciju mikrotransakcija u igru. Svaki igrač ima ravnotežu u igri koja se povećava u realnom vremenu, kada puca na druge igrače ili podiže vrijedne predmete i smanjuje se kada primi udarac ili umre. Igrači mogu povući svoj saldo u svoj novčanik kada izađu iz igre, a zatim ga sačuvati ili potrošiti na sve što žele, uključujući stvarne predmete i predmete u igri.

The Sandbox

Razvijen od strane Pikovl Inc., Sandbox je virtuelni svijet koji omogućava igračima da grade, posjeduju i monetizuju svoja igračka iskustva na Ethereum blockchainu. Igrači u sandbox-u mogu kupovati i posjedovati zemlju, razvijati sopstvene igre i virtuelne svijetove u igri i trgovati predmetima u igri, kao što su NFT ulaznice za koncerte u igri i ulaznice za zabavne parkove.

Cilj Sandbox-a je da poremeti postojeće igre poput Minecrafta i Robloka, tako što će igračima i stvaraocima u igri omogućiti vlasništvo nad njihovim kreacijama u obliku NFT-ova i nagraditi ih za doprinose ekosistemima. Ograničena beta verzija igre već je dostupna, dok je lansiranje prve otvorene alfe zakazano za kraj 2021. godine. Ograničena nekretnina Sandbox-ove teritorije u igri naziva se LAND. Može se kupiti sa valutom u igri SAND, koja je već izdata i ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od otprilike 697 miliona dolara. Štaviše, igrači takođe mogu trgovati NFT-ovima, koji predstavljaju sve vrste metaverzalnih artikala, uključujući skice avatara ili robu koja se prodaje u prodavnicama za igre u vlasništvu igrača.

Značajno je da je Sandbox još uvek u razvoju i da se pokreće krajem 2022. godine, ali je nekoliko velikih imena, poput blizanaca Winklevoss i Atari, već kupilo velike parcele ZEMLJIŠTA u igri.

Star Atlas

Ovo je verovatno najočekivanija blockchain igra do sada. To je svemirska, velika strateška video igra postavljena u 2620. godinu, izgrađena na bloku Solana, koristeći revolucionarni motor za video igre Unreal Engine 5, za pružanje okruženja u realnom vremenu bioskopskog kvaliteta. Sudeći prema trejlerima, Star Atlas bi mogao biti vizuelni spektakl.

Igrači će igrati ulogu kapetana na svemirskim brodovima sa posadom, u otvorenom svijetu galaksija, kako bi otkrili različita nebeska i zemaljska dobra. Kada se pronađu, ova sredstva se mogu rudariti, oplemeniti i trgovati na Univerzalnoj pijaci. Igra će sadržati dvije valute u igri pod nazivom ATLAS i POLIS, vlasništvo nad imovinom zasnovano na NFT-u, ugrađeni DeFi putem decentralizovane mjenjačnice Serum i modele upravljanja na lancu poput DAO-a, koji će se korisititi za političke organizacije u igri poput saveza.
Star Atlas podsjeća na Entropia Universe ili EVE Online, sa mehanikom za igru za zaradu, zahvaljujući stvarnim ekonomijama zasnovanim na kripto krizama i grafici sledeće generacije. Ako opravdava hype, sigurno će to biti jedna od najvećih svjetskih priča o uspijehu.

Illuvium

Illuvium je nadolazeći RPG univerzum inspirisan Pokemonima, u kojem će igrači moći da uhvate takozvana Illuvials ili vanzemaljska čudovišta, zasnovana na NFT-u različitih afiniteta, klasa i sposobnosti i da se bore protiv drugih igrača kako bi osvojili Ethereum. Igra je izgrađena na Starkware-ovoj Immutable Xs platformi i očekuje se da će biti objavljena krajem 2021.

Jedan od najjedinstvenijih aspekata Illuviuma je da će primarna valuta za kupovinu u igri biti Etheruem, dok izvorni žeton igre ILV neće imati nikakve veze sa mehanikom igre. Umjesto toga, služiće kao simbol upravljanja i udjela u prihodu. Na primjer, vlasnici ILV-a trenutno mogu uložiti svoje žetone u trezor Illuvium, koji trenutno donosi do 63% od distribucije tokena. Nadalje, protokol će preraspodijeliti 100% prihoda, ostvarenog kupovinom i naknadama u igri, u Trezor nakon što igra počne uživo.
Hipotetički, ako bi Illuvium stvorio ekvivalent Axie Infinity, u mjesečnom prihodu (300 miliona dolara), svaki ILV token bi dobio najmanje 30 USD po ILV-u mjesečno, pod pretpostavkom da je uložena cijela, potpuno razrijeđena, ponuda od 10 miliona tokena.

Guild of Guardians

Guild of Guardians je mobilna igra sa ulogama, zasnovana na blockchain tehnologiji, koja podržava NFT i omogućava igračima da naprave tim iz snova odnosno „Čuvare“, koji će se takmičiti, vršiti racije u tamnicama i izrađivati jedinstvena sredstva kako bi zaradili nagrade za razmjenu. Igru je kreirao Stepico, a objavio Immutable, tim koji stoji iza Ethereum najprofitabilnije igre sa kartama, Gods Unchained. Planirano je objavljivanje početkom 2022.

Igra je među najočekivanijim projektima u svemiru, sa preko 140.000 igrača na listi čekanja, 68.000 pratilaca na Twitteru i 66.000 članova na Discord-u. Guild of Guardians takođe radi sa Ubisoftom i udružuje se sa Sandbox-om kako bi povećao šanse za uspijeh. Kao i drugi naslovi sa mogućnošću zarađivanja, ima svoj token u igri pod nazivom Chain Guardians (CGG). Token će služiti i kao pomoćni i kao upravljački token, nagrađujući igrače za aktivno učešće u ekosistemu. U junu, Guild of Guardians je takođe završio svoju prvu „rasprodaju osnivača NFT-a“, koja sadrži kolekciju NFT-ova koje će igrači koristiti za pozivanje rijetkih, epskih ili legendarnih heroja, koji će se moći igrati kada igra počne uživo.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.