btc35

Cijena bitcoina raste na 35 hiljada dolara dok uzbuđenje oko ETF-a raste

 

Cijena bitcoina je skočila u ponedjeljak i nakratko dostigla 35.000 dolara dok je uzbuđenje poraslo zbog razvoja Bitcoin ETF.

Cijena Bitcoina probila je granicu od 35.000 dolara po prvi put od maja 2022. godine, što predstavlja zapanjujući rast u posljednja 24 sata.

Cijena bitcoina je naglo skočila 23. oktobra, a BTC je porastao za više od 10% sa 31.000 dolara na preko 34.000 dolara.

Manje od dva sata nakon što je probio 34.000 dolara, Bitcoin je dostigao čak 35.300 dolara, prema podacima TradingViewa. Bitcoin trenutno mijenja vlasnika po cijeni od 34.550 dolara.

btc351
Cijena bitcoina je 24. oktobra skočila na čak 35.300 dolara. Izvor: TradingView

Iznenadni porast cijene bitcoina dolazi usred novog vala interesovanja za predstojeća odobrenja fondova kojima se trguje na berzi (ETF) i značajnog povećanja ukupnog obima trgovanja na spot tržištima.

Do porasta je došlo i usred razvoja događaja koji se odnose na BlackRockov predloženi spot Bitcoin ETF.

Dana 23. oktobra, X (ranije poznat kao Twitter) analitičar Scotta Johnsona ukazao je na dvije nove informacije koje bi mogle nagovijestiti da se spotsko odobrenje za Bitcoin ETF približava investicijskom gigantu.

Johnson je istakao da je BlackRock obezbijedio posebnu “CUSIP” licencu i da bi uskoro mogao da počne proces “zasijavanja” njihovog spot ETF proizvoda već ovog meseca.

U odgovoru na objavu, viši analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas je primijetio da postavljanje ETF-a “obično ne kosta puno novca“ i da bi bilo dovoljno da se ETF pokrene; međutim, priznao je da je to generalno dobar znak i da označava “još jedan korak u procesu lansiranja”.

btc352

Iznenadni skok cijena takođe je došao sa značajnim rastom obima spot trgovanja bitcoina. U trenutku objavljivanja, obim spot trgovanja porastao je na više od 35 milijardi dolara u posljednja 24 sata, što je povećanje od 241% u istom vremenskom periodu, prema podacima CoinMarketCap-a.

Dok je Bitcoin uživao najveći cjenovni impuls, ovaj zamah rasta cijena podigao je I cijenu drugih kriptovaluta, pri čemu je Ethereumova matična valuta, Ethereum, porastao za 7%, dok je Solanin SOL dobio nevjerovatnih 11%. Uz to, Dogecoin je porastao za 8%, dok je Cardano blago zaostajao sa porastom od nekih 5%.

Komentatori kripto tržišta i članovi zajednice naizgled su ostali zapanjeni iznenadnim pomakom prema gore – nezavisni novinar Autism Capital je pitao svojih 237.000 pratilaca: “Šta se, dodjavola, upravo dogodilo?”

btc353

Umanjujući trenutnu akciju cijena, činilo se da postoji povoljna postavka za iznenadni rast cijene kriptovaluta, s podacima CoinSharesa koji pokazuju da su proizvodi za investiranje u digitalna sredstva ostvarili priliv četvrtu sedmicu zaredom.

btc354
Sedmični prilivi ulaganja u digitalnu imovinu. Izvor: CoinShares

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.