atomic

Atomic Wallet zamrzava 2 miliona dolara “sumnjivih depozita” na berzama

 

Zamrzavanje je rezultat saradnje između Atomic Wallet-a, forenzičkih kompanija i centralizovanih berzi nakon izvještaja korisnika koji traže neovlaštene transakcije iz svojih novčanika.

Hakovani novčanik za kriptovalute Atomic Wallet je zamrznuo 2 miliona dolara u “sumnjivim depozitima” u zajedničkom naporu sa velikim kripto berzama.

Objavljujući vijesti za Cointelegraph 19. oktobra, Atomic Wallet je rekao da su blokchain obavještajne firme Chainalysis i Crystal pomogle firmi za novčanik u identifikaciji i obuzdavanju prijetnje.

Pozivajući se na izvještaje Chainalysis i Crystal, Atomic Wallet je obavijestio da je  haker koristio sofisticirane metode da premosti sredstva na Bitcoin blockchain, uključujući mostove i miksere. “Većina sredstava je na kraju završila na Tron blockchain i Bitcoin mreži”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se posebno spominje da su sredstva premoštena preko Avalanche mosta, a zatim do Tron blockchaina.

“Atomic Wallet izražava iskrenu zahvalnost centralizovanim berzama kriptovaluta koje brzo sarađuju na zamrzavanju imovine povezane s prijavljenim transakcijama. Njihov brz odgovor i saradnja bili su ključni u ublažavanju uticaja incidenta koji se dogodio nekim korisnicima”, navodi se u saopštenju kompanije.

Atomic Wallet je odbio dati više detalja o tome koje su berze kriptovaluta sarađivale s kompanijom za novčanike i zamrznule sredstva. “Ne možemo podijeliti detalje o berzama u kojima su sredstva zamrznuta u ovoj fazi kako bismo održali integritet istrage koja je u toku. Tek treba da postoji vremenski okvir kada se može dati više informacija”, rekao je portparol firme.

Vijest dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Atomic Wallet pretrpio veliki hak u junu 2023., a platforma je navodno izgubila milione u ukradenoj kripto imovine. Atomic Wallet nije razjasnio koji su uslovi tačno doveli do eksploatacije.

U avgustu je grupa pogođenih korisnika Atomic Wallet-a navodno pokrenula grupnu tužbu protiv firme, koja je pretrpjela veliki proboj i gubitak od 100 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.