turska

Turska ima za cilj ukloniti se sa ‘crne liste’ FATF-a novim kripto propisima

 

Turski ministar finansija navodno je izjavio da je kripto imovina jedino neriješeno pitanje tehničke usklađenosti.

Turska navodno izrađuje nove propise za upravljanje kripto imovinom u nastojanju da uvjeri Radnu skupinu za finansijsko djelovanje (FATF) — međunarodnu organizaciju odgovornu za borbu protiv financijskog kriminala — da je ukloni sa „crne liste” nacija koje nisu učinile dovoljno da borba protiv pranja novca i financiranja terorizma.

FATF je stavio Tursku na svoju crnu listu 2021. Prema izvještaju, tokom rasprave s parlamentarnom komisijom 31. oktobra, turski ministar finansija Mehmet Simsek rekao je da je u izvještaju FATF-a utvrđeno da se Turska pridržavala svih 40 postavljenih standarda osim jednog od strane psa čuvara.

Simsek je navodno izjavio da je jedino neriješeno pitanje tehničke usklađenosti povezano s kripto imovinom. Naveo je planove da parlamentu predloži zakon o kripto imovini za izlazak sa crne liste, ali nije precizirao zakonske izmjene.

Grupa sedam, ili G7, naprednih ekonomija osnovala je FATF kako bi zaštitila međunarodni finansijski sistem. Tursku je 2019. upozorio na značajne nedostatke u postupcima za zamrzavanje imovine povezane s terorizmom i širenjem oružja za masovno uništenje.

Turski predsjednički godišnji program za 2024., objavljen 25. oktobra u Službenim novinama Republike Turske, postavlja cilj dovršetka propisa o kriptovalutama u zemlji do kraja 2024. Članak 400.5 u opsežnom dokumentu od 500 stranica opisuje napore da se uspostave jasne definicije za kripto imovinu, potencijalno ih podvrgavajući oporezivanju u budućnosti.

Dokument takođe namjerava zakonski definisati davaoce kripto sredstava poput mjenjačnica kriptovaluta. Međutim, ne daje dodatne pojedinosti o nadolazećem regulatornom okviru. Do decembra 2022. središnja banka Republike Turske uspješno je provela početno ispitivanje svoje digitalne valute središnje banke, digitalne lire. Namjere su nastaviti s daljnjim testiranjem do 2024.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.