tajvan

Tajvan zabranjuje rad neregistrovanim stranim kripto berzama

Osim lokalnih berzi kao što je Maicoin, velike globalne firme za trgovinu kriptovalutama kao što su Binance, Bybit i Kraken takođe takodje su pružali usluge klijentima na Tajvanu.

Tajvanska komisija za financijski nadzor (FSC) kreće na poboljšanje zaštite za investitore u kriptovalute uvođenjem novih pravila.

FSC je formulisao ključne tačke za regulisanje tržišta kriptovaluta na Tajvanu, objavljujući industrijske smjernice za pružaoce usluga u vezi sa virtuelnom imovinom (VASP) koji posluju u ovoj zemlji 26. septembra.

U smjernicama, vlasti su spomenule neka uobičajena pravila za cijelu industriju kao što su odvajanje imovine trezora od imovine klijenata i revizija mehanizama za listing i brisanje virtuelne imovine.

FSC je takođe zahtijevao od stranih VASP-a da se uzdrže od pružanja svojih usluga na Tajvanu bez dobijanja potrebnih odobrenja od regulatora. FSC je naveo:

Operaterima platforme virtuelnih sredstava u inostranstvu nije dozvoljeno da obavljaju poslove na teritoriji zemlje osim ako nisu registrovani u skladu sa zakonom.”

Vlast je takođe rekla da su VASP pozvani da promovišu samoregulaciju u industriji kriptovaluta, jer se od relevantnih VASP udruženja očekuje da formulišu samoregulatorne norme na osnovu sadržaja vodećih principa.

Smjernice su došle u sprezi s velikim kripto berzama na Tajvanu koje su najavile osnivanje zajedničkog samoregulatornog udruženja. Lokalne berze kao što su Maicoin, BitstreetX, Hoya Bit, Bitgin, Rybit, Xrex i Shangbito su 26. septembra zvanično formirale Tajvansku platformu za virtuelnu imovinu i poslovno udruženje za promociju industrije i pomoć regulatorima.

Osim lokalnih berzi, velike globalne firme za trgovinu kriptovalutama poput Binancea takođe opslužuju klijente na Tajvanu. U vrijeme pisanja ovog teksta, Kraken exchange kaže da nudi “sve usluge klijentima koji žive na Tajvanu”, dok Bybit berza podržava Visa i Mastercard plaćanja u zemljama poput Tajvana, navodi se na web stranici.

U avgustu je Binance navodno podnio zahtjev za registraciju na Tajvanu prema Zakonu o kontroli pranja novca i FSC-u. Kraken i Bybit nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Vijest dolazi ubrzo nakon što su lokalne publikacije 7. septembra objavile da je FSC izradio nacrt sa 10 vodećih principa za upravljanje digitalnim valutama u zemlji sa planovima za ograničavanje neregistrovanih berzi kriptovaluta.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.