kraken

Kraken gradi lažni kripto račun kako bi ‘mamio’ prevarante

Prevarant iz pozivnog centra koji se lažno predstavlja kao predsjednik Joe Biden pokušao je ukrasti bitcoine u vrijednosti od 450.000 dolara od streamera – umjesto toga, nastao je haos.

Američka kripto mjenjačnica Kraken je ponudila novu metodu za označavanje zlobnih novčanika – stvaranje lažnog kripto računa na berzi kako bi se “mamili” loši akteri.

kraken

Tvitujući 10. maja, popularni streamer Kitboga – čiji se sadržaj vrti oko dosadnih prevaranta – otkrio je da mu je Kraken izgradio “prilagođeno okruženje” koje je koristio da frustrira prevaranta koji se lažno predstavlja kao predsjednik Joe Biden. Kitbog je ranije imao susret s prevarantom prije otprilike godinu dana

U pratećem video klipu, Kitboga se može vidjeti sa bitcoinom u vrijednosti od oko 450.000 dolara na njegovom lažnom kripto računu koji je napravio Kraken.

Prevarant tada vidi sredstva putem video softvera za dijeljenje ekrana na udaljenom računaru sa kojeg je navodno prevario Kitbogin lik i hoće da ga preuzme, i jako se uzbuđuje zbog velike potencijalne novčane zarade.

Međutim, glavna stvar dolazi kada Kitboga, koji u videu glumi stariju ženu, pogrešno unese adresu novčanika prevaranta prije nego što pošalje sva sredstva. Kao rezultat toga, prevarant postaje veoma bijesan i počinje grditi Kitboga s gomilom psovki.

Posebno se čini da je prevarant dostavio adresu BTC novčanika koju hostuje Kraken, što u suštini omogućava kripto berzi da ih identifikuje i označi njihovu aktivnost.

Čini se da je sve ovo omogućeno saradnjom između Kitboge i Krakenovog glavnog službenika sigurnosti, Nika Percocoa.

Kitboga ima 1,2 miliona pratilaca na Twitchu i 3 miliona pratilaca na YouTube-u. Njegov sadržaj se uglavnom vrti oko komičnog gubljenja vremena prevaranta iz call centra glumeći gomilu likova koji nisu upućeni u tehnologiju.

U nekim slučajevima, uspeo je i da ukloni njihove sumnjive web lokacije tako što je prijavio prevaru hosting kompanijama kod kojih su ove veb stranice pohranjene.

“Svakodnevno postoje prevaranti koji iskorištavaju ljude. Pozivam ih da gube vrijeme, provedem ljude kroz njihov ‘skript’ i laži, prijave informacije kada mogu i na drugi način osvetle mračnu situaciju”, stoji na njegovom YouTube profilu.

U video snimku od 1. maja, Kitboga je istakao novu “prevaru socijalnog osiguranja” u vezi sa BTC-om koja cilja žrtve putem e-pošte ili tekstualne poruke u kojima se tvrdi da su vršene čudne kupovine sa njihovih bankovnih računa.

Međutim, kada žrtve pozovu navedene brojeve, prevaranti tvrde da su im identiteti ukradeni i da moraju podići sav svoj novac, kupiti BTC i poslati sredstva u „siguran državni novčanik“.

Kitboga se očito zabavljao sa ovim prevarantima pretvarajući se da natjera svog “unuka” da kupi 10.000 BTC i pošalje ga na pogrešnu adresu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.