Mastercard pojačava kripto prisutnost kroz novu aplikaciju za zaštitni znak

 U posljednjih nekoliko godina, kripto industrija je svjedočila značajnom porastu. Rastuća popularnost i vrijednost tržišta privukli su nekoliko velikih firmi. Platni gigant Mastercard je svakako jedan od njih. Međutim, tokom tržišnog kraha 2022. godine, investitori su odlučili da zauzmu oprezniji pristup prihvatanju kripto industrije. Ako to ostavimo po strani, kompanija se sada vratila aktivnom napretku u ovom sektoru.

Prema izvještajima, ovaj platni gigant je nedavno podnio prijavu za zaštitni znak za niz alata koji se odnose na kripto i blockchain tehnologiju. Mike Kondoudis, advokat za patente, otkrio je da Mastercard planira razviti softver koji olakšava transakcije koje uključuju kriptovalute i blockchain. Kroz ovo, kompanija ima za cilj stvoriti mrežu koja povezuje različite pružaoce usluga virtualne imovine, omogućavajući besprijekorne kripto transakcije.

Kao što je spomenuto u tvitu, Mastercard planira kreirati API softver za preuzimanje. Ovo će se posebno fokusirati na provjeru interakcija korištenjem blockchain mreža tokom obrade ili razmjene kriptovaluta. Nadalje, ovaj softver je namijenjen da olakša vezu između pružaoca usluga virtuelne imovine [VASP-a] za obavljanje kripto transakcija.

Prema objavljenom tvitu, Mastercard je 12. juna 2023. godine podnio zahtjev za zaštitni znak koji se odnosi na kriptovalute. Prijava je obavljena u Kancelariji za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država [USPTO] pod serijskim brojem 98038563. Aplikacija pokriva tri međunarodne klase [IC] koji predstavljaju različite kategorije roba i usluga povezanih sa prijavom: 009, 036 i 042.

Mastercard prihvata kriptovalute dok Visa zauzima oprezan pristup

Poslednjih godina, Mastercard je napravio značajan napredak u prihvatanju kriptovaluta. Kompanija je pokazala svoju posvećenost najavom planova za ponudu specifičnih kripto sredstava i uspostavljanjem partnerstava sa različitim organizacijama. Jedan zapažen razvoj događaja bila je akvizicija kompanije Ciphertrace, firme za kriptoanalitiku, 2022. Potom, Mastercard je sarađivao sa fintech kompanijom Uphold i kripto mjenjačom Gemini na razvoju kreditnih kartica koje korisnicima omogućavaju transakcije s kriptovalutama. Ove inicijative odražavaju stalne napore Mastercarda da ostane na čelu kripto ere koji se razvija.

Dok se Visa odlučila za oprezan pristup nakon kripto kraha 2022. godine, Mastercard je bio proaktivniji i potpuno posvećen kripto industriji. Nedavne akcije koje je poduzeo Mastercard služe kao dokaz njegovog angažmana na ovom prostoru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.