Digitalne valute centralnih banaka prijete osnovnim američkim slobodama

Izvještaj sa Cato instituta nagovještava da će digitalna valuta Centralne banke Sjedinjenih Država ili CBDC (Central Bank Digital Currency), uzurpirati privatni sektor i da predstavlja prijetnju prema „privatnosti i suštinskim slobodama građana.“

Vlada Sjedinjenih Država istražuje stvaranje CBDC-a, digitalnog dolara koji će biti podržan od strane Federalnih Rezervi. Prema analitičaru iz Cato instituta, stacioniranog u Vašingtonu, ovo predstavlja jasnu i trenutnu opasnost po privatnost građana i po slobodno tržište.

U izvještaju se navodi da CBDC „ne bi trebao imati mjesto u američkoj ekonomiji“ i da „Kongres treba eksplicitno da zabrani Federalnim Rezervama i Trezoru izdavanje CBDC-a u bilo kojem obliku.“

Primarni argument protiv razvoja digitalnih državnih valuta, prema Cato institutu, uključuje strah od praćenja i kontrole, destabilizacije slobodnog tržišta i sajber bezbjednosti.

„Ni privatni sektor nije imun ali privatni sektor ima značajnu prednost kada je više decentralizovan nego što to ima federalna vlada,“ napisao je autor ovog izvještaja i dodaje, „nevažno je da li problem sa IRS-om stavlja svih 333 miliona amerikanaca u rizik, rizik od onesposobljavanja privatne finansijske institucije bi uticao na samo jedan dio građana.“

Ove zabrinutosti oko privatnosti se protežu van Sjedinjenih Država, oko 60% globalnih finansijskih obaveza i potražnji su denominovane u američkim dolarima, prema podacima Federalnih Rezervi.

Trenutno nije jasno da li će i kada će Sjedinjene Države izdati CBDC, iako je usluga Fedralnih Rezervi pod nazivom FedNow service, predviđena da počne sa radom u julu 2023. godine.

Razgovori o ovoj temi i dalje predstavaljaju veliki problem za neke od političara. Republikanski kongresmen, Tom Emmer, je izjavio da su CDBC valute potencijalno „opasne“ za individualne korisnike ali i za vladine političke protivnike.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.