turkey

Turska se zalaže za veće učešće na kripto tržištu sa novim nacrtima zakona

Turska priprema zakon koji bi uspostavio veću kontrolu nad tržištem kriptovaluta i eventualno uveo porez na neke transakcije koje uključuju digitalnu imovinu, prema navodima dvojice zvaničnika.

Očekuje se da će vladajuća stranka AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u narednim sedmicama podnijeti zakone parlamentu u kojima će se postaviti nova pravila za lokalne platforme za razmjenu kriptovaluta, rekli su turski zvaničnici upoznati s tim.

Među prijedlozima je i zahtjev da kompanije imaju minimalno 100 miliona lira (6 miliona dolara) kapitala, rekli su oni, govoreći pod uslovom da ostanu anonimni kako bi razgovarali o planovima koji nisu javni. Drugo pravilo bi nalagalo globalnim platformama za kriptovalute da otvaraju podružnice koje se mogu oporezovati u Turskoj, prema zvaničnicima.

Dok vlada tek treba da odluči kako da oporezuje pojedince, naginje ka nametanju simboličnog nameta na kupovinu kriptovaluta, rekli su zvaničnici. Turske vlasti takođe razmatraju načine za sigurno pohranjivanje kriptovaluta, moguće u okviru infrastrukture bankarskog sektora kako bi se spriječile zloupotrebe, rekli su zvaničnici.

Donošenje značajnog zakona signaliziralo bi oštriji nadzor u zemlji pogođenoj kolapsom na nekoliko kripto berzi prošle godine. Nove mjere bile su na dnevnom redu sastanka održanog u kabinetu predsjednika u utorak, a kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Fuat Oktay, zajedno sa ministrom trezora i finansija Nureddinom Nebatijem i ministrom trgovine Mehmetom Musom, rekli su zvaničnici.

Kriptovalute su postale privlačne turcima jer pad lire i spiralna inflacija smanjuju vrijednost njihove štednje. Ali, klasa imovine se takođe suočava sa strožijim nadzorom zbog zabrinutosti oko opasnosti koje ona može predstavljati za širi finansijski sistem.

Digitalne valute bitcoin i eter su naglo pale u odnosu na prošlogodišnji vrhunac, a regulatori širom svijeta pojačavaju pozive za strožiji nadzor otkako je stabilni koin TerraUSD pao sa planiranog kursa dolara ranije ovog mjeseca.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.