terra luna

Hoće li se Luna oporaviti od kripto kraha?

Slom je uticao na bitcoin i druge velike kriptovalute, a tržište se tek treba oporaviti. Luna ne pokazuje znakove oporavka nakon dramatičnog kraha koji je izbrisao milijarde iz novčanika investitora.

Novčić, čija je vrijednost procijenjena na preko 100 dolara prije nešto više od mjesec dana, sada vrijedi samo djelić centa. Od petka ujutro se trguje za 0,00015 dolara.

Slom je uticao na bitcoin i druge velike kriptovalute, a tržište se tek treba oporaviti.

Evo šta sve trebate znati o tome i šta stručnjaci predviđaju da bi se moglo dogoditi sljedeće.

Šta je Luna?

Luna i TerraUSD (UST) su izvorni tokeni mreže Terra, projekta zasnovanog na blockchainu koji je razvio Terra Labs u Južnoj Koreji.

Terra blockchain je izgrađen na Cosmos SDK; okvir koji omogućava programerima da kreiraju prilagođene blockchaine i izgrade vlastite decentralizovane aplikacije na vrhu Terre za različite slučajeve upotrebe.

„Za sada, ekosistem Terra sadrži više od 100 domaćih projekata. To uključuje kolekcije tokena (NFT), decentralizovane finansijske platforme (DeFi) i Web3 aplikacije.”

Cilj Terre je da bude peer-to-peer elektronski gotovinski sistem. Cilj je to učiniti korištenjem stabilnih kovanica, koje su kriptovalute vezane za stvarnu valutu.

UST je vezan za američki dolar, što znači da bi jedan UST trebao vrijediti otprilike kao jedan dolar. Luna igra vitalnu ulogu u tome.

„Umjesto da se oslanja na rezervu sredstava za održavanje svoje veze, UST je algoritamski stabilizovan novčić. Ovo uključuje korištenje algoritma zasnovanog na pametnom ugovoru da bi se cijena UST-a zadržala na 1 dolar spaljivanjem (trajnim uništavanjem) Luna tokena kako bi se kovali (kreirali) novi UST tokeni.”

U ekosistemu Terra, korisnicima je predviđeno da uvijek mogu zamijeniti Luna token za UST, i obrnuto, po zagarantovanoj cijeni od 1 USD – bez obzira na tržišnu cijenu bilo kojeg tokena u to vrijeme.

Zašto se Luna srušila?

U suštini, pad se dogodio jer je mreža Terra prestala da radi kako je trebala.

UST je izgubio vezu sa američkim dolarom i njegova vrijednost je počela padati. Još nema službene informacije zašto se to dogodilo.

To je dovelo do toga da algoritam izdaje sve više i više Luna novčića koje je pokušao ispraviti. Međutim, došlo je do prenapona, što je izazvalo ozbiljne probleme.

CoinDesk analitičar George Kaloudis objasnio je: „Ukupna ponuda Lune porasla je sa oko 725 miliona tokena 5. maja na oko 7 biliona 13. maja. U međuvremenu, Luna je izgubila 99,9 % svoje vrijednosti. Ovako izgleda hiperinflacija.”

Odjednom je bilo triliona više Luna tokena nego što je ranije postojalo, i što je više nečega, jedan je manje vrijedan.

Može li se Luna oporaviti?

Jedini način da se Lunina vrijednost vrati bilo gdje blizu svoje prethodne cijene bio bi spaljivanje velikih količina zaliha, kako bi se vratila na nivoe prije pada.

Terra je rekla da je ovo dio plana oporavka, ali to možda nije ni moguće.

Osnivač i izvršni direktor Terraform Labsa Do Kwon rekao je: „Ono što sada trebamo nastojati očuvati je zajednica i programeri koji Terra blockchain prostor čine vrijednim – siguran sam da će naša zajednica stvoriti konsenzus oko najboljeg puta naprijed za sebe i pronaći način da ustane ponovo.”

Michael Kamerman, izvršni direktor platforme za online trgovanje Skilling, rekao je za Independent: “Situacija UST i Luna, zajedno sa velikim nedavnim padovima BTC-a, jasan su primjer kako sve može poći po zlu u promjenjivom svijetu kriptovaluta.

„Ovo nipošto ne znači kraj kriptovalute, pogotovo jer vidimo da sve više brendova i trgovaca prihvataju veće kovanice kao što su BTC i Solana (SOL) kao sredstvo plaćanja. Međutim, kripto svijet može biti nemilosrdan, što oni koji su uložili u Lunu i UST saznaju. Stoga je apsolutno neophodno za maloprodajne trgovce da osiguraju da obrate pažnju kada trguju nečim tako promjenjivim kao što je kripto.”

Koliko je kriptovaluta rizična?

Ljudi ulažu na vlastiti rizik, a britanske finansijske vlasti ne regulišu kriptovalute.

Sve kripto investicije su rizične, ali meme kovanice poput Shiba Inua su posebno nestabilne i trebali biste biti spremni izgubiti sve što uložite.

Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) upozorila je u januaru: „Ulaganje u kriptoaktivu, ili ulaganja i pozajmljivanje vezano za njih, uključuje i preuzimanje vrlo visokog rizika s novcem investitora.

“Ako potrošači ulažu u ove vrste proizvoda, trebali bi biti spremni izgubiti sav svoj novac.”

Susannah Streeter, viši analitičar za ulaganja i tržišta, Hargreaves Lansdown, ranije je objasnila rizike. Ona je rekla: “Povrh toga što su izuzetno nestabilne, većina kriptovaluta je neregulisana, što ne samo da dodaje još jedan sloj neizvjesnosti, već znači i da investitori imaju malu ili nikakvu zaštitu od prevara.”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.