G7 nacije pozivaju na striktniji nadzor nad tržištima kriptovaluta

Grupa sedam (G7) glavnih idustrijalizovanih demokratija, navodno planira da promoviše teže regulacije u kripto sekotru dokom 49. G7 samita, koji treba da se održi u maju 2023. godine, u gradu Hirošima, Japan.

Cilj ovog plana je da se poveća transparentnost i zaštita potrošača, izjavio je anonimni zvaničnik koji ima saznanja o ovom planu.

Ovaj potez dolazi u svjetlu zabrinutosti za potencijalni rizik globalnog finansijskog sistema od strane kripto sredstava. Kolaps FTX berze je otkrio loše vođenje i upravljanje u ovoj industriji, te se talas straha osjetio i u finansijskim tržištima.

G7 se nada da će preuzeti stvar u svoje ruke kada je u pitanju formulisanje globalnih standarda za virtuelna sredstva. Japan, koji već posjeduje kripto regulacije uz druge zemlje čanice kao što je Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Sjedinjene Države i Evropska Unija, traže da se naprave zajednički napori ka ulozi lidera na ovom polju.

Anonimni zvaničnik je izjavio da će G7 ubrzati tempo pomenutih diskusija i usmjeriti ga ka sastanku ministara finansija i članova centralnih banaka, sredinom maja, samo nekoliko dana prije nego što premijer Fumio Kishida ugosti predstavnike G7 samita u Hirošimi.

Iako pravni status digitalnih sredstava i pravila varira od države do države, cilj G7 je uspostavljanje globalnog standarda.

Odbor za finansijsku stabilnost (Financial Stability Board – FSB), sa sjedištem u Švajcarskoj, objavio je preporuke u oktobru 2022. godine, za stvaranje regulatornog okvira, navodeći da je bi kripto sredstva trebala biti podložna regulacijama za aktivnosti komercijalnih banaka. FSB planira da objavi finalnu vezriju ovog dokumenta u julu 2023. godine.

Međunarodni monetarni fond je takođe podvukao ključne elemente za svaku državu, sa ciljem stvaranja detaljnih i koordinisanih pravila koja će pratiti širenje kriptovaluta. Pored ovoga, direktori MMF-a su se dogovorili da kripto sredstva ne bi trebala dobiti status zvanične valute ili legalnog sredstva plaćanja.

Problemi povezani sa kriptovalutama će takođe biti dio dnevnog reda nadolazećeg sastanka ministara finansija i guvernera cetralnih banaka grupe 20 (G20), glavnih ekonomija u Vašingtonu, sredinom aprila, prenio je zvaničnik koji je takođe želio da ostane anoniman.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.