btc15

Rođendan Bitcoina: 15 godina od kad je iskopan prvi blok

Petnaest godina nakon što je iskopan prvi blok Bitcoina, originalna kriptovaluta se borila protiv kritičara, mrzitelja i agitatora, i izašla kao pobjednik – i sada je rangirana kao jedna od deset najvrijednijih sredstava na svijetu. Dok mnogi slave 31. oktobar 2008. godine – objavljivanje bitcoin bijele knjige – kao originalni rođendan Bitcoina, drugi koriste više tehnički pristup određivanju prave starosti Bitcoina.
Za potonje, 3. januar je stvarni datum kada je Bitcoin materijalizovan kao skladište vrednosti i prenosiva valuta.

btc151
Detalji prvog bitcoin bloka. Izvor: Blockchain.com

Genesis blok, poznat i kao prvi Bitcoin blok, iskopao je 3. januara 2009. njegov misteriozni kreator Satoshi Nakamoto. Ono što je uslijedilo bile su godine trijumfa protiv zagovornika koji su uključivali kritičare, mejnstrim medije, političare i vlade širom svijeta. Povodom 15. rođendana Bitcoina, iz ptičje perspektive gledamo Bitcoin ekosistem.

Mreža Bitcoin bankomata

Bitcoin bankomati su prvi put osmišljeni skoro pet godina nakon što je prvi blok iskopan, sa istorijskim podacima koji potvrđuju da je prvi bankomat počeo sa radom u oktobru 2013. Motiv je bio da se ljudima obezbijedi još jedan način da razmijene svoje lokalne fiat valute za Bitcoin.

Dok je mreža Bitcoin bankomata u početku doživjela zamašan rast, hiljade Bitcoin i kripto bankomata dodavano je godišnje širom svijeta kako je došlo do masovnog usvajanja Bitcoina. Na svom vrhuncu, skoro 40,000 bitcoin bankomata je bilo aktivno do 2021.godine.

btc152
Dosadašnji rast instalacija kripto bankomata. Izvor: CoinATMRadar

Geopolitičke tenzije i negativno raspoloženje investitora usred medvjeđeg tržišta doveli su do trenutnog, ali kratkotrajnog smanjenja Bitcoin bankomata. Međutim, od 3. januara 2024. godine, skoro 34.000 Bitcoin bankomata i dalje radi širom svijeta.

Iskopano blizu 1 milion Bitcoin blokova

15 godina nakon stvaranja prvog bloka, Bitcoin rudari nastavljaju da rudare blokove u zamjenu za nagrade. Rastući interes pojedinaca i korporacija za rudarenje Bitcoina potvrđuje proces kao održiv poslovni model koji takođe pomaže u zaštiti Bitcoin mreže od vanjskih napada.

btc153
Najnoviji BTC blokovi. Izvor: Blockchain.com

Milioni Bitcoin transakcija koje su obrađene tokom 15 godina trajno su zabilježene u 825.000 blokova, a ni rudari ni investitori ne namjeravaju stati.

Uobičajeno usvajanje Bitcoina

Uprkos snažnom otporu na usvajanje mejnstrima, oni iz hiperinfliranih ekonomija su prvi shvatili važnost Bitcoina kao budućnosti novca.

El Salvador je preuzeo odgovornost za uspostavljanje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja i za dvije godine pokazao otpornost Bitcoina usred globalnih ekonomskih previranja.
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele indirektno je dao povjerenje liderima drugih zemalja da preispitaju prijedlog Bitcoina. S druge strane, nekoliko zemalja poput Kine i Saudijske Arabije nastavljaju ograničavati upotrebu bitcoina – s obzirom na njegovu sposobnost da pruži neželjenu slobodu od centralizacije.

Put Bitcoina od bezvrijednog do neprocjenjivog

Pobjeđujući sve izglede, Bitcoin se sada može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od skoro 900 milijardi dolara, procjenom akumuliranom u samo 15 godina. U 2010., rani Bitcoiner uvjerio je piceriju da mu proda dvije pice za 10.000 BTC. Danas bi mogao pokrenuti vlastitu piceriju za nešto više od samo jednog Bitcoina.

Ustanove u gotovo svim poslovnim vertikalama počele su prihvatati Bitcoin u zamjenu za svoje usluge. Od nekretnina i ulaznica za koncerte do odmora i obrazovanja, Bitcoin se može koristiti za gotovo svaku kupovinu bez uključivanja banaka ili drugih centralizovanih entiteta.
Od januara 2024. Bitcoin je deveta najvrijednija imovina na svetu samo na osnovu tržišne kapitalizacije. Profesionalni trgovac i finansijski autor Oliver Velez primijetio je da je bitcoin premašio 7.963 imovine u 15 godina i zauzeo 9. mesto i predviđa da će imovina biti rangirana u prva tri mjesta do 2025. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.