Pro-Bitcoin predsjednik El Salvadora nudi državljanstvo stranim investitorima

Predložene 52 zakonske reforme zahtijevaju manje birokratije i stvaranje poreznih poticaja kako bi El Salvador postao jedna od zemalja koje su najviše usmjerene na slobodu.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele želi ponuditi državljanstvo onima koji ulažu u malu centralnoameričku naciju.

Predsjednik Bukele je u nedjelju na Twitteru obavijestio kripto zajednicu da šalje listu od 52 pravne reforme Kongresu. Među najznačajnijim prijedlozima, Bukele je pozvao na uklanjanje birokratije ili smanjenje birokratije, stvaranje poreznih poticaja i, što je najvažnije, nuđenje državljanstva strancima koji žele ulagati u naciju.

nayib 1

Predsjednik je obećao da će El Salvador učiniti jednom od zemalja s najviše slobode u vrijeme kada svijet pada u “tiraniju”.

Bukele je postao nosilac zastave za usvajanje bitcoina (BTC), ali jednako kontroverzna figura u međunarodnoj politici iz istih razloga. Nedavno je dvostranačka grupa senatora u Sjedinjenim Državama uvela nove zakone, nastojeći ublažiti rizike koje predstavlja usvajanje BTC-a od strane El Salvadora kao zakonskog sredstva plaćanja.

Predsjednik Bukele je zamjerio novi zakon i nazvao američke senatore “bumerima” i podsjetio ih da nemaju jurisdikcije nad suverenom i nezavisnom nacijom.

nayib 2

El Salvador je spreman da sljedećeg mjeseca,u martu, lansira svoje dugo očekivane Bitcoin Volcanic obveznice od milijardu dolara. Sredstva dobijena od obveznica koristila bi se za izgradnju prvog Bitcoin grada na svijetu.

El Salvador je ušao u istoriju prošle godine u septembru kada je postao prva zemlja na svijetu koja je uz američki dolar učinila bitcoin legalnim sredstvom plaćanja. Dok je većina međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, nastavila s izdavanjem upozorenja protiv štetnih posljedica korištenja BTC-a kao zakonskog sredstva plaćanja, zemlja je navodno postigla rast bruto domaćeg proizvoda od preko 10%, što je najveći u njihovoj istoriji .

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.