sjeverna koreja

Hakeri iz Sjeverne Koreje ukrali su više od 600 miliona dolara u kriptovalutama u 2023 godini

TRM Labs je obavijestio da su sjevernokorejski hakeri potencijalno ukrali do 700 miliona dolara u kriptovalutama 2023. godine, a prema njegovom istraživanju je potvrđeno 600 miliona dolara.
Blockchain obavještajna firma TRM Labs izvijestila je da su grupe vezane za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DPRK) odgovorne za otprilike 33% svih kriptovaluta ukradenih putem hakova u 2023.

Hakeri iz DNRK-a ukrali su kriptovalute u vrijednosti od oko 3 milijarde dolara od 2017. godine, što sugeriše da su se napadi koji uključuju digitalnu imovinu povećali u prošloj godini.

Blockchain firma je obavijestila da su metode DNRK-a za pranje novca “stalno evoluirale kako bi se izbjegao pritisak međunarodnog zakona”. Istraživanje je pokazalo da su hakeri gotovo uvijek kompromitovali privatne ključeve korisnika ili seed fraze, prebacivali sredstva u novčanike koje kontroliše DNRK, a zatim zamijenili imovinu za Tether USDT ili Tron TRX.

Hakerska vještina Sjeverne Koreje zahtijeva stalnu budnost i inovacije od strane poslovanja i vlada”, kažu iz TRM Labs. „Uprkos značajnom napretku u sajber sigurnosti među berzama i povećanoj međunarodnoj saradnji u praćenju i vraćanju ukradenih sredstava. Ove, 2024. godine, će vjerovatno doći do daljeg poremećaja od strane najplodnijeg sajber lopova na svijetu.”

Zvaničnici Ministarstva finansija Sjedinjenih Država uveli su sankcije pojedincima i hakerskim grupama za koje su tvrdili da su povezane sa Sjevernom Korejom, uključujući Lazarusa. Nakon sankcija odjela protiv miksera kriptovaluta Tornado Cash i Sinbad, TRM Labs je obavijestio da je DNRK “nastavila istraživati druge alate za pranje”.
CertiK je 3. januara rekao da je u 2023. godini bilo otprilike 751 kršenja, što je rezultiralo gubitkom više od 1,8 milijardi dolara u kriptovalutama – za jednu trećinu za koju su navodno odgovorni hakeri iz DNRK-a. Ethereum mreža je navodno zabilježila najviše gubitaka od 686 miliona dolara u 224 incidenta.

Američki zvaničnici često su navodili digitalnu imovinu u svojim razlozima za uvođenje sankcija određenim entitetima, uključujući terorističku grupu Hamas nakon njenog napada na Izrael 7. oktobra. Mikseri kriptovaluta su takođe bili posebna meta zakonodavaca, koji tvrde da se tehnologija prvenstveno koristi iz nedozvoljenih razloga.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.