Huobi Global hakovan za 7,9 miliona dolara

HTX kripto berza je hakovana, ali tvrdi da zna identitet napadača.

Huobi Global HTX kripto berza hakovana je 24. septembra, prema izveštaju platforme za analizu blokova Cyvers. U napadu je uzeto ukupno 7,9 miliona dolara u kriptovalutama.

Poznati Huobijev vrući novčanik objavio je poruku napadaču na kineskom. Kako se navodi u poruci, berza zna identitet napadača i ponudila im je da zadrže 5% oduzetih sredstava kao “bonus za bijele šešire”, ali samo ako napadač vrati preostalih 95%.

huobi1

Dana 24. septembra u 10:00 UTC, osumnjičeni Huobi hot wallet 0x2Abc22eb9A09EbBE7b41737CCde147F586EfeB6A poslao je 4.999 Ethereuma, u vrijednosti od približno 7,9 miliona dolara, na adresu koja nije imala prethodnu istoriju. Sljedećeg jutra, zasebni novčanik koji pripada Huobiju poslao je poruku napadaču na kineskom. U njemu je stajalo (prema Google prevodu):

Potvrdili smo vaš pravi identitet. Molimo vratite sredstva na 0x18709E89BD403F470088aBDAcEbE86CC60dda12e. Osiguraćemo vam 5% bonusa za “bijeli šešir”. Ova ponuda vrijedi 7 dana i završava 2. oktobra 2023. Ukoliko ne vratite sredstva u roku, zatražit ćemo sudsku intervenciju.

Cyvers je prijavio napad 25. septembra. Novčanik koji je poslao poruku identifikovan je kao Huobi vrući novčanik od strane blockchain analitičke platforme Arkham Intelligence. Prema Cyversu, novčanik koji je poslao poruku je naveden na stranici za podršku Huobi kao da pripada berzi.

Huobi Global investitor Justin Sun potvrdio je napad 25. septembra ujutro, navodeći: “HTX @HTX_Global je pretrpio gubitak od 5.000 #Eth (8 miliona USD) zbog hakerskog napada.” Sun je tvrdio da su korisnička sredstva sigurna i da berza sada normalno funkcioniše. “HTX je u potpunosti pokrio gubitke nastale u napadu i uspješno je riješio sva povezana pitanja”, izjavio je on.

Kripto berze su bile pogođene nizom hakova u 2023. godini, od kojih se vjeruje da su mnogi uzrokovani Lazarus Grupom koja je povezana sa Sjevernom Korejom. Grupa je zaradila 40 miliona dolara u bitcoinu od napada tokom ove godine.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.