vracene kriptovalute hakeri

Hakeri već vratili 260 miliona dolara platformi kriptovaluta Polly Network

Hakeri već vratili 260 miliona dolara platformi kriptovaluta Polly Network nakon masovne krađe.

Hakeri su u utorak izveli najveću pljačku kriptovaluta ikada, ukravši 613 miliona dolara u digitalnim novčićima sa platforme za zamjenu tokena Poly Network, da bi vratili tokene vrijedne 260 miliona dolara za manje od 24 sata kasnije, saopštila je kompanija. Evo šta do sada znamo o pljački.

ŠTA JE POLY NETWORK?

Manje poznato ime u svijetu kriptovaluta, Poly Network je platforma za decentralizovano financiranje (DeFi) koja olakšava peer-to-peer transakcije s fokusom na omogućavanje prenosa ili zamjenu tokena, korisnicima na različitim blokovima.

Na primjer, kupac bi mogao upotrijebiti Poly Network za prijenos tokena poput Bitcoina sa Ethereum blockchaina u Binance Smart Chain, možda tražeći pristup određenoj aplikaciji.

Sa web stranice Poly Network nije odmah bilo jasno gdje se platforma nalazi niti ko je vodi. Prema stručnjačkoj kripto web stranici Coindesk, Poly Network su pokrenuli osnivači kineskog blockchain projekta Neo.

KAKO SU HAKERI POKUPILI TOKENE?

Poly Network radi na blokovima Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon. Tokeni se razmjenjuju između blockchaina pomoću pametnog ugovora koji sadrži upute o tome kada sredstva prepustiti drugim ugovornim stranama.

Jedan od pametnih ugovora koje Poly Network koristi za prenos tokena između blockchaina održava velike količine likvidnosti kako bi korisnicima omogućio efikasnu zamjenu tokena, prema firmi za kripto inteligenciju CipherTrace.

Poly Network je u utorak na Twitteru objavio kako je preliminarna istraga otkrila da su hakeri iskoristili ranjivost u ovom pametnom ugovoru.

Prema analizi transakcija koju je tvitovao Kelvin Fichter, programer Ethereuma, činilo se da su hakeri poništili instrukcije ugovora za svaki od tri blockchaina i preusmjerili sredstva na tri adrese novčanika, digitalne lokacije za skladištenje tokena.

Napadači su ukrali sredstva u više od 12 različitih kriptovaluta, uključujući Ethereum i neku vrstu Bitcoina, navodi forenzička blockchain kompaniji  Chainalysis.

Osoba koja tvrdi da je izvršila hakovanje rekla je da je uočila “grešku”, bez navođenja, te da želi “otkriti ranjivost” prije nego što je drugi mogu iskoristiti, prema digitalnim porukama objavljenim na mreži Ethereum koju je objavila Chainalysis. Reuters nije mogao provjeriti autentičnost poruka.

GDJE JE OTIŠAO NOVAC?

Do kraja srijede hakeri su vratili 260 miliona dolara imovine, rekla je Poly Network, ali 353 miliona dolara ostalo je još uvijek nepodmireno. Još uvijek nije jasno gdje je nestala preostala imovina.

Coindesk je u utorak obavijestio da su hakeri pokušali prenijeti imovinu, uključujući tokene za povezivanje, sa jednog od tri novčanika u skupinu likvidnosti Curve.fi, ali je taj prenos odbijen. Oko 100 miliona dolara premješteno je iz drugog novčanika i deponovano u fond za likvidnost Ellipsis Finance, izjavio je takođe Coindesk.

KO JE HAKER ILI KO SU HAKERI?

Haker ili hakeri još nisu identifikovani.

Kompanija za zaštitu kriptovaluta SlowMist objavila je na svojoj web stranici da je identifikovala napadačevo poštansko sanduče, adresu internetskog protokola i otiske uređaja, ali kompanija još nije imenovala pojedince. SlowMist je rekao kako je pljačka “vjerojatno bio dugo planiran, organizovan i pripreman napad”.

Uprkos navodnom hakeru koji se predstavljao kao takozvani “bijeli šešir”, etički haker koji je imao za cilj identifikovati ranjivost za Poly Network i “uvijek” je planirao vratiti novac, prema porukama koje je objavila Chainalysis, neki kripto stručnjaci  su ipak skeptični.

Gurvais Grigg, glavni tehnološki direktor na Chainalysisu i bivši veteran FBI -a, rekao je kako je malo vjerojatno da će hakeri koji se nazivaju “bijeli šešir” ukrasti tako veliku sumu. Rekao je da su vjerovatno vratili dio sredstava jer se pokazalo preteškim pretvoriti ih u gotovinu.

“Teško je znati motivaciju za ovaj potez… biće interesantno vidjeti hoće li vratiti cijeli iznos”, dodao je.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.