oldest bitcoin logo

Misteriozni Bitcoin rudar pokazuje najstariji potpis iz januara 2009

Odgovarajući na pitanje ‘Ko ima/imao najstariji majnani Bitcoin?’ anonimni član je podijelio potpis iz januara 2009. godine, samo sedmicu nakon što je Bitcoin nastao.

Online forumi su sastavni dio priče o porijeklu Bitcoina, gdje su Satoshi Nakamoto i rani saradnici sarađivali kako bi razgovarali i stvorili remetilački finansijski sistem od nule. Jedan od najstarijih Bitcoin foruma — bitcointalk.org — još uvijek čuva istorijske rasprave oko kreiranja Bitcoin logotipa i sistema plaćanja.

Radoznali član bitcointalk.org foruma nedavno je pokušao da identifikuje Bitcoin rudare od prvih dana. Na njegovo iznenađenje, anonimni član je podijelio potpis iz januara 2009. godine, samo sedmicu nakon što je Bitcoin nastao.

oldest bitcoin logo 1

“Možda OP poziva Satoshija?” ispitao drugog člana nakon što je potvrdio legitimnost „najstarijeg potpisa“ do sada pronađenog. Dodatak misteriji, potpis je postavljen od strane novootvorenog naloga 26. novembra 2022. godine, pod pseudonimom OneSignature.

oldest bitcoin logo 2

Istorija naloga OneSignature ne pokazuje nikakvu drugu uključenost na forumu, čime se potvrđuje da je namjera njegovog kreiranja bila samo da se pokaže najstarija potpisana poruka. Dublje kopanje po korisničkom imenu pokazuje zaštićeni Twitter nalog, koji je kreiran još u oktobru 2009. godine.

oldest bitcoin logo 3

Cointelegraph je potvrdio da adresa koju koristi misteriozna osoba nije verifikovana. Otkrivanje potpisa koji datira iz perioda nastanka Bitcoina potvrđuje da ljudi koji su uključeni u izgradnju Bitcoinovog naslijeđa pomno drže na oku ekosistem dok s vremena na vrijeme podstiču radoznalost šire javnosti.

Uprkos decenijskim regulatornim preprekama i dugotrajnim medvjeđim tržištima, Bitcoin je uvijek uspio da bude na vrhu. Međutim, pad cijena bitcoina je dodao stres za rudarski ekosistem.

Prihodi od rudarenja bitcoina u američkim dolarima trenutno su na najnižim nivoima u dvije godine, na 11,67 miliona dolara, što je broj koji je posljednji put viđen 2. novembra 2020. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.