Američki senatori se protive CBDC planovima Joea Bidena

 

Plan Federalnih rezervi za izdavanje digitalnih dolara u Sjedinjenim Državama naišao je na blokadu nakon što je pet senatora podnijelo zakon kojim zahtijeva zabranu CBDC-a.
Pet senatora Sjedinjenih Američkih Država udružilo se u borbi protiv planova Bidenove administracije da izda “digitalni dolar” supotpisivanjem zakona kojim se zahtijeva zabrana digitalnih valuta centralne banke (CBDC).

Dana 26. februara, američki senator Ted Cruz, zajedno sa senatorima Billom Hagertyjem, Rickom Scottom, Tedom Buddom i Mikeom Braunom, uveo je CBDC državni zakon protiv nadzora, dovodeći u pitanje ovlaštenje Federalnih rezervi da implementira CBDC. Senatori strahuju da će CBDC Bidenove administracije biti programiran da nadzire građane i narušava slobodu.

biden1
Senator Cruz uvodi zakon za zabranu digitalnih valuta centralne banke. Izvor: senate.gov

Senator Cruz je zatražio od Kongresa da pojasni da Federalne rezerve nemaju ovlaštenja da implementiraju CBDC. Prijedlog zakona se posebno kosi s ovlaštenjima Federalnih rezervi da “nude određene proizvode ili usluge direktno pojedincu, da zabrani korištenje digitalne valute centralne banke za monetarnu politiku i u druge svrhe”.

Senatori Scott i Budd istakli su potrebu zaštite finansijske privatnosti američkih građana. Budd je dodao:

“CBDC bi otvorio vrata saveznoj vladi da nadgleda i kontroliše navike potrošnje svih Amerikanaca. Svaki pokušaj uspostavljanja CBDC-a mora biti suočen i zaustavljen, i zato sam ponosan što se pridružujem naporima senatora Cruza da učini upravo to.”

Cruzova najava o podnošenju zakona opisuje CBDC kao “programabilni novac koji kontroliše vlada” koji može prikupljati intimne lične podatke o građanima i potencijalno pratiti i zamrznuti sredstva iz bilo kojeg razloga.

Ako bude potpisan zakon, zakon bi također zahtijevao da se ovlasti zakonodavstvo od Kongresa za izdavanje bilo kakvog CBDC-a u budućnosti. To bi osiguralo da se Federalne rezerve ne mogu mobilizirati u maloprodajnu banku.

Osim podrške pet senatora, zakon podržava i pet udruženja, odnosno Heritage Action for America (HAFA), Blockchain Association, American Bankers Association (ABA), Independent Community Bankers Association (ICBA) i Club for Growth (CFG).

S druge strane spektra, bivši predsjednik Donald Trump, koji se kandiduje za predsjedničke izbore 2024., obećao je da “nikada neće dozvoliti” formiranje internog CBDC-a. Trump je zahvalio Viveku Ramaswamyju što je skrenuo pažnju na negativan uticaj CBDC-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.