fit

FIT21 prijedlog zakona prošao US House: Evo šta bi se dalje moglo dogoditi

 

Zakon o kripto regulaciji ide u mutnu budućnost u Senatu bez pratećeg zakona i suočava se s jednim od najistaknutijih kripto kritičara u zemlji.
Zakon koji pojašnjava ulogu američkog regulatora za vrijednosne papire i robe u nadzoru nad kriptovalutama vodi u nepoznatu budućnost jer stiže do Senata prije nego što ode do stola predsjednika Joea Bidena.

Zakon o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vek (FIT21) predvođen Republikanskom strankom, ili HR 4763, prošao je glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa 22. maja sa 71 predstavnikom Demokratske stranke i 208 predstavnika republikanaca koji su glasali za, a  protiv je bilo njih 136 .

Njegova budućnost u američkom Senatu je nejasna, jer ne postoji prateći zakon, a suočava se s jednim od najvećih kritičara kripto kriptovaluta, senatorom Elizabeth Warren. Međutim, 16. maja Senat je usvojio rezoluciju kojom se poziva na ukidanje pravila koja ograničavaju poslovanje banaka i kripto firmi.

fit1
Završno glasanje Predstavničkog doma o FIT21. Izvor: Predstavnički dom SAD

Još bi mogli proći mjeseci prije nego što 100-člani Senat razmotri FIT21, jer ne postoji vremensko ograničenje kada senatori moraju djelovati po pitanju toga. Čak i da to urade, prijedlog zakona bi vjerovatno bio dodijeljen komisiji za moguće krugove pregleda, saslušanja i komentara. Ako to preživi, tada većina od 51 senatora mora glasati za njegovo usvajanje.

Dijelovi FIT21 bi se mogli promijeniti, sa sastankom članova Predstavničkog doma i Senata kako bi izgladili sve razlike u njihovim verzijama zakona. Prijedlog zakona će potom proći kroz Kongres na konačno odobrenje.

Predsjednik Bajden će tada imati 10 dana da potpiše ili stavi veto na FIT21. Međutim, njegova administracija je 22. maja saopštila da se protivi usvajanju zakona, ali nije rekla da li će staviti veto.

Čak i ako Bajden stavi veto na FIT21, Dom i Senat bi mogli da ga nadjačaju tako što će ga proći kroz oba doma sa najmanje dvotrećinskom većinom glasova.

Industrija navija za prolaz

Predsjedavajući američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) Gary Gensler javno se usprotivio FIT21 22. maja, rekavši da stvara “nove regulatorne praznine” i rizikuje stabilnost tržišta kapitala. Njegov uspjeh u Predstavničkom domu mnogi vide kao ranu pobjedu za kriptovalute.

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong opisao je usvajanje zakona – zajedno sa privlačenjem 71 demokrata – kao “potpunu pobjedu” i pobjedu za “jasna kripto pravila”.

“To je ogroman broj izabranih demokrata koji su glasali o ‘nepovjerenju’ trenutnom SEC-u”, rekao je šef pravnog odjela Variant Fund Jake Chervinsky.
Međutim, advokat Gabriel Shapiro, fokusiran na kriptovalute, bacio je hladnu vodu na proslavu, tvrdeći na X da bi FIT21 ipak dao SEC-u “ogromnu moć”.

„Pruža dvostruki regulatorni režim, podijeljen između SEC-a i CFTC-a“, dodao je. “To radi tako što CFTC-u daje ovlaštenja koja nikada nije imala – regulatorna ovlaštenja nad promptno tržištem roba.”

FIT21 u velikoj mjeri predaje kontrolu nad kriptovalutama Komisiji za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), koju industrija vidi kao opušteniji regulator od svog kolege koji reguliše vrijednosne papire.

SEC bi, međutim, imao regulatornu moć nad kriptovalutama koje nisu dovoljno decentralizirane, ali FIT21 bi stvorio način da se kriptovalute koje se smatraju vrijednosnim papirima prodaju kao roba.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.