cuban

Mark Cuban zagovara CFTC da reguliše “sve kriptovalute” uoči dana izbora u SAD

Milijarder investitor Mark Cuban kaže da bi dodjela svih ovlaštenja CFTC-u “mogla riješiti” problem glasnih kripto glasača za sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.
Milijarder investitor Mark Cuban tražio je da Komisija za trgovinu robnim fjučersima Sjedinjenih Država (CFTC) reguliše “sve kriptovalute”, zajedno s konačnim molbom Kongresu SAD-a da ponudi jasnoću za kripto industriju prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Cuban vjeruje da bi takva jasnoća mogla pomoći da se Joeu Bidenu osigura još jedan predsjednički mandat.

“Mogli biste riješiti ovaj problem za Bajdena donošenjem zakona koji definiše registraciju koja je specifična za kripto industriju, baš kao što druge industrije imaju registraciju koja je definisana za njih”, izjavio je Cuban svojim 8,8 miliona pratilaca u objavi od 10. maja na X.

Nadalje je tvrdio da ako Bajden ne bude ponovo izabran za još jedan predsjednički mandat, američka Komisija za vrijednosne papire i berzu i njen predsjednik Gary Gensler – poznat po svom oštrom anti-kripto stavu – mogu biti smatrani odgovornim, jer će kripto glasači to zasigurno kazniti.

“Ako Joe Biden izgubi, postoji velika šansa da ćete moći zahvaliti Garyju Gensleru i njujorškom SEC-u“, dodao je prije nego što je predložio “bolju opciju” da se “sve kriptovalute reguliraju od strane CFTC-a”.

“Kripto je oslonac kod mlađih i nezavisnih glasača. Gensler NIJE ZAŠTITIO NITI JEDNOG JEDNOG INVESTITORA OD PREVARE.”
Cuban je ponovio argument koji su čuli i drugi lideri u kripto zajednici u posljednje vrijeme, naime da je Gensler učinio “gotovo nemogućim” da legitimne kripto kompanije rade unutar SAD-a zbog svog regulatornog pristupa usmjerenog na provođenje zakona.
Samo u 2023. poduzeto je 46 mjera izvršenja protiv kripto firmi, prema podacima konsultantske kuće Cornerstone Research.

U međuvremenu, predsjednik CFTC-a Rostin Behnam vjeruje da će u narednih šest do 18 mjeseci postojati još jedan ciklus prisilnih radnji unutar kripto industrije.

Izbori u SAD bi se trebali održati 5. novembra, a kriptovalute će biti preovlađujući problem među biračima nego na prethodnim izborima.

U online anketi sprovedenoj u aprilu sa 1.201 registrovanim glasačem, više od dvije trećine ispitanika donekle ili snažno složilo da je „kripto za ljude poput njih i pravedniji od finansijskog sistema“. Bidenova administracija se posljednjih mjeseci suočila s brojnim kontroverzama kripto zajednice.

Nedavno je osnivač Cardana Charles Hoskinson tvrdio da je “nedvosmisleno jasno” da Bidenova administracija pokušava sve da “uništi američku industriju kriptovaluta”.

Ovo dolazi nakon što je Biden tvrdio da njegova administracija planira staviti veto na zajedničku rezoluciju o poništavanju smjernica SEC-a koje obeshrabruju banke da drže kripto imovinu na čuvanju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.