atm

SAD gubi vodstvo u broju Bitcoin bankomata

 

Zemlje širom svijeta su u velikoj mjeri doprinijele mjesečnom porastu Bitcoin bankomata tokom 2024. godine, zajedno su se približile povratu granice od 38.000.Prvi put od jula 2023. godine, broj aktivnih Bitcoin bankomata širom svijeta je smanjen.

Sjedinjene Države i Kanada predstavljaju 91,4% ukupne mreže Bitcoin bankomata, a svaka ima 31,089 (82,6%) i 2,909 (7,7%), respektivno.

atm1
Distribucija kripto bankomata instaliranih u raznim zemljama i na kontinentima. Izvor: Coin ATM Radar

Zemlje širom svijeta značajno su doprinijele mjesečnom porastu Bitcoin bankomata tokom 2024., skoro povrativši 38.000 izgubljenih u januaru 2023.

atm2
Broj Bitcoin mašina instaliranih tokom vremena na globalnom nivou. Izvor: Coin ATM Radar

Međutim, 10-mjesečni globalni niz rasta kripto bankomata prekinut je nakon što je preko 300 bankomata isključeno iz mreže u maju 2024. Od 21. maja, američko tržište je izgubilo 302 Bitcoin bankomata tokom mjeseca, dok je 28 mašina isključeno u Kanadi.

Međutim, novi Bitcoin bankomati u Australiji, Švicarskoj i Evropi smanjili su neto pad broja kripto bankomata na 280 u vrijeme objavljivanja.

atm3
Neto mjesečna promjena broja bankomata za kriptovalute instaliranih i uklonjenih u Sjedinjenim Državama. Izvor: Coin ATM Radar

Agencije za provođenje zakona u SAD-u aktivno traže i zatvaraju Bitcoin bankomate koji se često koriste za iznudu i prevare. Međutim, razlozi koji stoje iza nedavnog oštrog pada njihovog broja ostaju nejasni. Australija je domaćin treće po veličini mreže aktivnih Bitcoin bankomata nakon SAD-a i Kanade, sa 1.041 (2,8%) mašina.

Bitcoin Depot, najveći operater bankomata u SAD-u, bilježi stabilnu zaradu u 2024. Nije postojala korelacija između njegovih prihoda i cijene bitcoina istorijski, navela je firma u svom godišnjem izvještaju od 10.000 dolara podnesenom 15. aprila.

atm4
Cijena Bitcoina (od januara 2022. do januara 2024.). Izvor: CoinGecko

“Na osnovu naših vlastitih anketa korisnika, većina naših korisnika koristi naše proizvode i usluge u nešpekulativne svrhe, uključujući transfere novca, međunarodne doznake i online kupovine, između ostalog”, napisao je Bitcoin Depot.

Prema operateru bankomata, nedostatak korelacije između prihoda Bitcoin Depota i cijene BTC-a dijelom je posljedica prirode usluga koje se pružaju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.