spanija

Može li Torrevieja postati prvi evropski grad koji je prijateljski raspoložen prema kriptovalutama?

 

Torrevieja, turističko središte u španskoj provinciji Alicante sa 82.000 stanovnika, namjerava da postane „prvi kripto-prijateljski grad u Evropi“ tako što će dozvoliti svojim prodavnicama da prihvataju kriptovalute.

Dana 6. februara, službena web stranica administracije Torrevieje objavila je gradski “ambiciozni projekat digitalne transformacije”, saradnju između Odjela za trgovinu gradskog vijeća Torrevieje i Udruženja malih i srednjih trgovaca Torrevieje.

Kako bi se Torrevieja pretvorila u kripto-prijateljski grad u Evropi, lokalna vlada i preduzeća digitaliziraće lokalnu trgovinu koristeći blockchain tehnologiju.

Prva faza će se „fokusirati na promociju trgovine“ kroz korištenje kriptovaluta u transakcijama, omogućavajući kupcima da plaćaju proizvode i usluge kriptovalutama.

U dvije druge faze, grad će pokušati obnoviti „prirodne prostore“ i promovisati otvaranje novih radnih mijesta i finansiranje kompanija u tehnološkom sektoru.

Lokalna savjetnica za trgovinu Rosario Martínez Chazarra izrazila je nadu da će mjere potaknuti vlasnike kriptovaluta. Ona je takođe naznačila da će Univerzitet Alicante pokrenuti posebne kurseve digitalnog plaćanja za lokalna preduzeća.

Predsjednik Udruženja malih i srednjih trgovaca, Jorge Almarcha, istakao je da je “u Španiji od 2015. godine legalno plaćati kriptovalutama“, ali da nisu učinjeni nikakvi pokušaji da se digitalizuju plaćanja.

Ni Bitcoin niti bilo koja druga kriptovaluta nemaju status zakonskog sredstva plaćanja u Španiji. Međutim, zemlja je i dalje relativno otvorena za kripto industriju. Broj kripto kompanija koje su zvanično registrovane za rad u Španiji porastao je za otprilike 56% u 2023. Zemlja zauzima četvrto mijesto u svijetu poslije Sjedinjenih Država, Kanade i Australije po broju Bitcoin bankomata, sa 309 mašina.

Španska vlada je takođe bila zaokupljena prikupljanjem poreza od svojih vlasnika kriptovaluta. Čak i stanovnici koji drže bilo koju kripto imovinu na nešpanjskim platformama moraće je prijaviti do 31. marta prema novim zakonima koji regulišu oporezivanje digitalne imovine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.