tc

Apple CEO Tim Cook kaže da posjeduje kripto i ​​da je on lično zainteresovan za to već neko vrijeme

Izvršni direktor Apple-a, Tim Cook, izjavio je da on lično posjeduje kriptovalute nakon što su ga na The New York Times DealBook konferenciji pitali da li poseduje Bitcoin ili Ethereum.

“Ja radim. Mislim da je razumno posjedovati ga kao dio diversifikovanog portfolia“, rekao je Cook Andrew Ross Sorkin u intervjuu koji je emitovan u utorak. „Usput, nikome ne dajem savjete za investiranje.

On je rekao da je bio zainteresovan za kriptovalute već “neko vrijeme” i da je istraživao tu temu.
Međutim, Cook je rekao da je njegovo interesovanje sa „lične tačke gledišta“ i odbacio sugestije da bi Apple mogao uzeti kriptovalute u zamjenu za proizvode kao tender.

Cook je takođe odbacio mogućnost da Apple kupi kriptovalutu korporativnim fondovima kao investiciju.
„Ne bih investirao u kriptovalute, ne zato što ne bih uložio svoj novac, već zato što mislim da ljudi ne kupuju akcije Apple-a da bi bili izloženi kriptu“, rekao je on.

U avgustu je Cook dobio 5 miliona akcija Apple-a u vrijednosti od 750 miliona dolara, koliko su iznosile u to vrijeme. On će dobiti dodatne grantove za akcije Apple-a do 2026. godine, od kojih broj akcija zavisi od učinka akcija Apple-a. Rekao je da planira da pokloni cijelo svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Apple trenutno nema nikakve proizvode ili usluge za kripto. Dozvoljava aplikacije kripto novčanika u svom iPhone App Store-u, ali takođe zabranjuje aplikacije za rudarenje.

Apple je objavio finansijske usluge preko svoje aplikacije Wallet, koja uključuje beskontaktni Apple Pay, peer-to-peer plaćanja i Apple Card kreditnu karticu.

Ako bi Apple i uveo kripto proizvode ili usluge, to se ipak neće desiti tako brzo. Izvršni direktor Apple Pay-a je izjavio još 2019. da kompanija vidi „dugoročni potencijal“ u kriptovaluti.

Kuk je u utorak rekao da, iako je Apple gledao na tehnologiju kriptovaluta, to “nije nešto što trenutno planiramo da uradimo”.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.