rusija sankcije

Binance blokira kripto račune rođaka povezanih s ruskom vladom

Binance je blokirao račun kćeri glasnogovornika Kremlja kada je pokušala koristiti razmjenu nakon ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji.

Berza kriptovaluta Binance usvaja više mjera kako bi spriječila rusku vladu da ublaži uticaj sankcija korištenjem kriptovaluta.

Binance je zatvorio nekoliko naloga povezanih s rođacima visokih zvaničnika iz Kremlja u posljednja dva mjeseca otkako je Rusija započela vojnu akciju u Ukrajini, objavio je Bloomberg u četvrtak.

Prema izvještaju, među pogođenim osobama su Elizaveta Peskova, kćerka portparola ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrija Peskova, i Polina Kovaleva, pastorka ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Binance je saopštio da je blokirao i Kirila Malofejeva, sina Konstantina Malofejeva, ruskog oligarha koji je ranije bio optužen iz Sjedinjenih Država za kršenje sankcija.

“Ponosan što sam dio ovog tima koji pravi razliku”, napisao je Binanceov novoimenovani globalni šef sankcija Chagri Poyraz na svojoj LinkedIn stranici o najnovijim mjerama Binancea.

Poyraz je rekao da je Binance blokirao Peskovu 3. marta, kada je pokušala da koristi berzu preko treće strane brokerske kuće. Zatim ju je 11. marta sankcionisalo Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država u sklopu sankcija protiv “kremljskih elita, lidera, oligarha i porodice zbog omogućavanja Putinovog rata protiv Ukrajine”.

Peskova je potom izrazila ogorčenje zbog zapadnih sankcija, navodeći da su takvi postupci “potpuno nepravedni i neosnovani”. “Bila sam stvarno iznenađena jer je čudno uvoditi sankcije nekome ko ima 24 godine i nema nikakve veze sa situacijom”, rekla je. Posljednja Peskova objava na Instagramu od 12. marta glasi jednu riječ: “Mir”.

Prema Poyrazu, Binance nastavlja da prati svoju platformu za više ljudi povezanih sa sankcionisanim pojedincima koji možda koriste njene usluge.

„Ono što je drugačije je to što su naše operacije kontrole usklađenosti ‘proaktivne’, s ciljem otkrivanja i odvraćanja rizika od finansijskog kriminala prije bilo kakve regulatorne ili pravne radnje prema ovim pojedincima ili entitetima,” rekao je.

Binance je 21. aprila usvojio niz ograničenja za ruske državljane ili stanovnike Rusije, ograničavajući trgovinu na računima koji imaju više od 10.000 eura ili 10.800 dolara. Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao ranije je rekao da će Binance poštovati sankcije, ali da neće “jednostrano zamrznuti milione računa nevinih korisnika” zbog zapadnih sankcija Rusiji.

Osim što pojačava Binanceovu želju da se pridržava sankcija, najnoviji izvještaj također sugeriše da su članovi porodica velikih ruskih zvaničnika u velikoj mjeri vezani za kriptovalute poput Bitcoina (BTC). Ovo dolazi uprkos neprijateljstvu Banke Rusije prema Bitcoin-u i nespremnosti da pozdravi kripto ulaganja u zemlji.

Takođe je vrijedno napomenuti da je nekim ruskim zvaničnicima, kao i njihovim supružnicima i djeci, zabranjeno uopšte ulagati u kriptovalute, u skladu sa ruskim zakonima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.