binance russia

Binance ograničava usluge u Rusiji zbog petog paketa sankcija EU

Izvršni direktor Binancea ranije je rekao da kripto berze moraju poštovati sankcije na sličan način kao što to čine i tradicionalne finansijske institucije.

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta po obimu, usvaja velika ograničenja za korisnike u Rusiji nakon petog paketa sankcija Evropske unije protiv Rusije.

Binance je u četvrtak službeno najavio nova ograničenja za ruske državljane ili stanovnike Rusije, ograničavajući takvim osobama da trguju ako posjeduju više od 10.000 eura ili 10.800 dolara.

Ograničeni računi više nisu u mogućnosti deponovati ili trgovati koristeći Binance-ove spot, fjučerse i kastodi novčanike, kao ni uložene i zarađene depozite.

Ograničenje se odnosi na državljane Rusije, fizička lica sa prebivalištem u Rusiji i pravna lica sa sjedištem u Rusiji, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Računi za ruske državljane koji borave izvan Rusije, što je potvrđeno dokazom o adresi, i računi za ruske državljane ili fizička lica sa prebivalištem u Rusiji, ili pravna lica osnovana u Rusiji, koji ostaju ispod ukupne vrijednosti od 10.000 EUR, ostaće nepromijenjeni i aktivni .”

Ograničena fizička i pravna lica sa otvorenim fjučers ili derivativnim pozicijama imaće 90 dana da zatvore svoje pozicije.

Binance je napomenuo da su novousvojene mjere “potencijalno restriktivne za normalne ruske građane”. “Binance mora nastaviti da vodi industriju u implementaciji ovih sankcija. Vjerujemo da će sve druge velike berze uskoro morati slijediti ista pravila”, dodala je firma. Ovaj tekst će se ažurirati kako budu pristizale nove informacije.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao ranije je izjavio da kripto berze poput Binance moraju poštovati sankcije na sličan način kao tradicionalne finansijske institucije. Izvršni direktor je naglasio da Binance neće “jednostrano zamrznuti milione naloga nevinih korisnika” zbog zapadnih sankcija Rusiji.

EU je zvanično odobrila peti paket restriktivnih mjera protiv Rusije 8. aprila, usvojivši niz ograničenja protiv ruske vlade kao odgovor na njene akcije protiv Ukrajine. Paket je uključivao zabranu pružanja “usluga kripto-aktive visoke vrijednosti Rusiji”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.