binance ukraina

Binance najavljuje kripto karticu za ukrajinske izbjeglice

 Kartica će omogućiti raseljenim Ukrajincima da šalju i primaju kripto uplate i vrše transakcije kod trgovaca koji se nalaze u Evropskom ekonomskom prostoru.

Globalna kripto berza Binance je lansirala kripto karticu koja omogućava izbeglicama iz Ukrajine da vrše kripto transakcije i primaju sredstva putem Binance Visa kartice.

Binance je objavio da sarađuje s nekoliko subjekata, uključujući evropsku platformu “bankarstvo kao servis” Contis i neprofitne organizacije Rotary i Palianytsia, kako bi izbjeglicama pogođenim ukrajinskim sukobom omogućio način da šalju i primaju sredstva i vrše kupovinu unutar Evropskog ekonomskog prostora. (EEA).

Osim pristupa kripto transakcijama, primaoci kartice koje verifikuju svoje lokalne neprofitne organizacije dobiće finansijsku podršku od Binancea u obliku Binance USD (BUSD). Ovi korisnici će dobijati 75 BUSD mjesečno tokom tri mjeseca, iznos donacije koji preporučuje Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Helen Hai, šefica Binance Charity-a, rekla je za Cointelegraph da kartica nije “komercijalni proizvod”. Njegov glavni cilj je da obezbjedi funkcionalan instrument plaćanja za primanje i trošenje donacija. Hai je objasnila da je ovo važan način na koji svijet može vidjeti kako kriptovalute mogu igrati dobru ulogu u društvu.

“Cijeli svijet je u mogućnosti da promatra važnu ulogu koju kriptovaluta igra i kako transformiše našu stvarnost. Kriptovaluta je ta koja igra ključnu ulogu u prikupljanju vitalnih sredstava i pružanju prijeko potrebne humanitarne pomoći Ukrajini.”

Hai je također napomenula da je ovo dobar primjer kako se kriptovalute mogu koristiti ne samo kao sredstvo transakcije već i kao sredstvo plaćanja. Hai vjeruje da je kripto alat koji “nema granice, ograničenja, ne zahtijeva dokumente i druge složene i dugotrajne birokratske procedure, te je sposoban da proizvede rezultate odmah”.

Ranije u aprilu, Vitalik Buterin je donirao 5 miliona dolara u Etheru (ETH) za pomoć Ukrajini. Osnivač Ethereuma nije objavljivao nikakve javne objave dok je davao donacije. Međutim, otkriven je dva dana kasnije i privukao je pažnju na društvenim mrežama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.