Vitalik Buterin – Ethereum nije napravljen za Bored Apes

Osvrćući se na Bored Apes Yacht Club (BAYC) kolekciju, bez izgovaranja njenog imena, „princ kirptovaluta“ izdvojio je najpoznatiju NFT kolekciju svijeta. Rekao je da prodaja digitalnih sredstava, za milione dolara, ne bi trebao biti fokus Ethereuma.

Rusko-kanadski developer je glavno ime i um iza Ethereuma, kao jedan od njegovih saosnivača, koji je i danas uključen u projekat.

U skorijem intervjuu za Time magazine, Buterin je izrazio zabrinutost oko euforije koja je uticala na kurs NFT tržišta, a posljedično i ukupnog kripto svijeta.

„Opasnost je to što imamo ove majmune od 3 miliona dolara i ovo postaje druga vrsta klađenja.“

Uprkos indirektnom spominjanu BAYC, Vitalik je očigledno spominjao rad u ovoj kolekciji, koja je trenutno najveća prema tržišnoj vrijednosti, u ovom segmentu. Koristeći konflikt između Rusije i Ukrajine kao primjer, komentarisao je kako kripto svijet može ponuditi bolje vrijednosti svojim korisnicima.

Vitalik Buterin – Stvarni uticaj kripto svijeta

Buterin je veliki kritičar Ruske invazije na teritoriju Ukrajine. Koristio je svoj Twitter nalog nekoliko puta da izrazi podršku za lokalno stanovništvo, zamoljavajući vladara njegove domovine, Vladimira Putina, da se odluči za mir i da zaustavi vojni napad.

Buterin je objasnio kako je vlada Ukrajine imala korist, od kripto sredstava, u svojoj odbrani. Ovo je nešto za šta on smatra da je više doprinjelo blockchainu i kriptovalutama, nego što je to učinila kupovina majmuna.

„Jedna pozitivan aspekt ove situacije, kroz protekle tri sedmice, jeste da je Buterin podsjetio mnoge ljude u kripto tržištu, da na kraju, svrha kriptovaluta nije da platite milione dolara za sliku majmuna, nego da postignete bitne stvari, u stvarnom svijetu,“

Od početka invazije, vlada Ukrajine je primila milione dolara u donacijama, kroz kriptovalute. Dalje, država je zatražila pomoć od decentralizovanih autonomnih organizacija (DAOs) i objavila vlastiti NFT, da bi sakupla sredstva za svoju vojsku.

Saosnivač Ethereuma je takođe podijelio želju da se više uključi u stvari koje imaju uticaj na društvo, čak i ako to stvara kontraverzu, pa čak i kritike za njegov projekat.

„Radije bih Ethereumom uvrijedio neke ljude, nego da ga pretvorim u nešto što zapravno ne znači ništa.“

Bored Apes nastavlja da raste

Uprkos neodobravanju od strane saosnivača Ethereuma, Bored Apes nastavlja da raste. Ovo je zbog toga što je kompanija koja je odgovorna za kolekciju, Yuga Labs, prošle sedmice lansirala ApeCoin (APE), nativnu kriptovalutu Bored Apes Yacht Club-a.

Yuga Labs su takođe kupili vlasnička prava za još dvije, velike NFT kolekcije i objavili su plan da prošire Bored Apes ekosistem na igrice i na metaverse.

Povećanje u cijeni trgovanja novog Bored Apes-a, je uzrokovano ovim objavama i planovima, uz najveću svjetsku izdavačku kuću, Universal Music, koja je uložila oko 360 miliona dolara, da bi dobila samo jedan umjetničko djelo iz ove kolekcije.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.