Binance obradio bilion dolara u povalačenjima sredstava zabog regulatornog pritiska na BUSD

Korisnici kripto berze Binance povlače svoja sredstva zbog pritiska od strane regulatora na jedan od proizvoda ove berze.

U protekla 24 časa, ova berza je doživjela odliv sredstava od 621 miliona dolara, prema blockchain podacima. Binance berza je 13. februara zabilježila odliv od 916 miliona dolara u Ethereum (ETH) tokenima i ovo je najveći odliv u Ethereumu od 24. novembra 2022. godine.

Odliv sredstava sa berze polako opada, u poređenju sa novembrom 2022. godine kada je FTX berza doživjela bankrot. Tada je sa Binance berze povučeno preko 6 biliona dolara u raznim kripto sredstvima u roku od 7 dana.

Paxos je u protekla 24 časa spalio 342 miliona dolara u BUSD stabilnim novčićima, prema Etherscan podacima.

BUSD tokeni se spaljuju kada korisnici prelaze iz ovog stabilnog novčića u FIAT valute.

Trinaestog februara 2023. godine, Paxos je dobio naredbu od odjeljenja za finansijske usluge države Nju Jork, da zaustavi pravljenje BUSD stabilnog novčića zbog kršenja „obaveze ponašanja po mjeri i periodičnih procjena rizika od strane Binance berze.“

Prema blockchain podacima, pritisak regulatora je izazvao pad cijene BUSD tokena u odnosu na rivalski stabilni novčić Tether (USDT) .

Kompanija za analizu blockchaina Nansen je prijavila da su institucionalni investitori kao što je Jump Crypto, koji posjeduju ovaj stabilni novčić, povlačili njihova sredstva sa kripto berzi.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija