rise btc

Bitcoin je porastao za 7%-36% u prvoj sedmici januara svake godine od 2018

Neki analitičari očekuju velike stvari za Bitcoin ubrzo nakon što institucionalna prodaja splasne i kapital bude raspoređen na tržište.

Pojedini analitičari ističu potencijal za prvu “zelenu” sedmicu na kripto tržištima u januaru kao dio onoga što ekonomista i trgovac Alex Krüger naziva „efektom prve sedmice u godini“.

Krüger je istakao u tvitu u srijedu da je u posljednje četiri godine zaredom Bitcoin (BTC) uživao pozitivan rast u prvoj sedmici januara u rasponu od 7% do 36% između 2018. i 2021. godine.

U 2021. godini, BTC je porastao sa 28.653 dolara na 41.441 dolara u prvoj sedmici januara.

Na pitanje šta se dešavalo prethodnih godina, Krüger je odgovorio: „Da budem iskren, samo 2020. i 2021. su bitne, različita tržišta, pa radite sa te dvije tačke podataka koliko želite.“

Njegovi optimistični izgledi za početak januara potiču iz njegovog očekivanja snažnih “priliva sredstava”, što je izgleda u skladu sa osjećajima izvršnog direktora Real Visiona Raoula Pala. Pal je u intervjuu na Youtube-u u ponedjeljak rekao da vjeruje da su rasprodaje Bitcoina završene i da će januar imati snažan početak jer se institucionalni kapital ponovo ulaže u tržište.

Glavni investicijski direktor ExoAlpha David Lifchitz vjeruje da institucije i dalje prodaju čak i ako su preostala manje od 24 sata u 2021. kako bi zaključale porezne gubitke. Moguće je da bi skok prve sedmice u januaru mogao biti povezan s ovim fenomenom.

Izvršni direktor Fintech i kompanije za upravljanje bogatstvom DeVere Group Nigel Green vjeruje da se decembar oblikovao kao najgori mjesečni prikaz Bitcoina od maja 2021. zbog onoga što on naziva „prodavači u panici koji praktično poklanjaju svoje kriptovalute bogatim kupcima“.

Međutim, dugoročno gledano on gleda na najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji. Green smatra da Bitcoin može zaštititi investitore od globalne inflacije i da su “budućnost globalne, decentralizovane valute bez granica”.

Međutim, nisu svi raspoloženi za kriptovalute u 2022. godini.

Carol Alexander, profesorica finansija na Univerzitetu Sussex, rekla je da bi BTC mogao pasti i do 10.000 dolara u 2022. Ona je, međutim, skeptik, koji vjeruje da BTC nema temeljnu vrijednost i da je već dostigao svoj vrhunac u ovom ciklusu.
Informisaniji stav dolazi od Todda Lowensteina, glavnog stratega za kapital Union banke. Njegov stav je da se “uslovi Zlatokose”, kao što su paketi finansijskih stimulacija COVID-a i niske kamatne stope koje su pogodovale visokim cijenama imovine, privode kraju, što će imati značajan negativan utjecaj na BTC i tradicionalna tržišta 2022. godine.

“Uslovi Zlatokose se završavaju i plima likvidnosti se povlači što će nesrazmjerno naštetiti precijenjenim klasama imovine i špekulativnim područjima tržišta, uključujući i kriptovalute.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.