bitcoin siusse PNG

Bitcoin Suisse usvaja decentralizovani Liquity kao kreditni proizvod

 Švajcarska firma će obavljati sve interakcije sa Liquity pametnim ugovorom u ime svojih klijenata, ali samo nekolicina odabranih sa preko 500.000 dolara na platformi će imati pristup proizvodu.

Bitcoin Suisse je počeo da nudi usluge decentralizovanog finansiranja (DeFi) svojim klijentima uz dodatak Liquity protokola toj liniji proizvoda. Omogućava klijentima da pošalju kolateral Ethereum (ETH) u protokol za kovanje i pozajmljivanje stabilnog coin-a Liquity Dollar (LUSD).

U najavi od 20. aprila, Bitcoin Suisse je rekao da će obavljati sve interakcije pametnih ugovora i nadgledanje sistema u ime svog klijenta i dozvoliti da se pozajmljeni LUSD token razmijeni u bilo koju fiat valutu.

Bitcoin Suisse je centralizovana kompanija za kriptovalute i finansijske usluge osnovana 2013. godine sa sjedištem u Švajcarskoj koja nudi usluge kao što su trgovanje, čuvanje, pozajmljivanje i ulaganje kriptovaluta uglavnom institucionalnim investitorima.

Liquity je DeFi protokol za zaduživanje koji je pokrenut u aprilu 2021. godine koji omogućava korisnicima da ulože kolateral Ethereum u svoj pametni ugovor i pozajmljuju svoj izvorni LUSD stabilni coin po kamatnoj stopi od 0%. Liquity trenutno ima preko 1,1 milijardu dolara ukupne vrijednosti zaključane u ugovoru.

Izvršni direktor Bitcoin Suissea dr. Dirk Klee rekao je da je kompanija ponosna što je napravila “značajan korak” ka ponudi decentralizovanih rješenja svojim klijentima:

“DeFi nudi značajna poboljšanja u odnosu na tradicionalne finansijske usluge tako što je otvoreniji, transparentniji i konkurentniji.”

Pokrenut kao pilot faza i Bitcoin Suisse kaže da je dostupan samo odabranom i „vrlo malom broju“ svojih klijenata sa iznosom zaduživanja iznad 500.000 dolara.

bitcoin siusse 1

DeFi postaje poseban interes i za kripto sektor i za tradicionalne finansije sa trenutnom ukupnom zaključanom vrijednošću (TVL) u cijelom ekosistemu blizu 215 milijardi dolara prema DeFi Llami, nedaleko od svojih 254,8 milijardi dolara svih vremena 2. decembra 2021.

Centralizovane platforme sve više koriste DeFi infrastrukturu tako što nude centralni način pristupa decentralizovanim uslugama ili podržavaju svoje proizvode DeFi pametnim ugovorima ili likvidnošću.

U martu, Binance je dodao funkcionalnost za korištenje decentralizovane berze (DEX) PancakeSwap iz Binance aplikacije, integrišući DEX na svoju centralizovanu platformu. Istog mjeseca takođe je pokrenuo ažurirani blockchain most, koji omogućava premošćavanje sredstava sa bilo kojeg blockchaina.

Finansijska aplikacija sa sjedištem u Australiji Blockearner podržava svoj proizvod “Yield Account” obećavajući APY od 7% uz DeFi protokole pozajmljivanja Aave i Compound Finance, pri čemu korisnici moraju samo deponovati australijske dolare koje aplikacija zatim ulaže u DeFi u njihovo ime.

Bitcoin Suisse je dugo integrisao kripto tehnologiju u svoju ponudu, u novembru 2021. bio je prvi procesor plaćanja kriptovalutama u Švicarskoj koji je integrisao Bitcoin (BTC) Lightning Network u svom nastojanju da „promoviše šire usvajanje kripto tehnologije“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.