hakersi napad ronin 1

Blockchain projekat Ronin pogođen je pljačkom od 615 miliona dolara

Hak na Ronin prati februarski napad na most Wormhole, koji je rezultirao gubicima od više od 300 miliona dolara koje je jedan od sponzora Wormholea, Jump Crypto, nadoknadio. Drugi kripto mostovi su patili od takozvanog “povlačenja tepiha” kada su njihovi osnivači nestali i imali su problema kada su njihovi ključni programeri postali nevaljali.

“U ovom slučaju problem je bio u tome što je most bio visoko centralizovan – krađa je nastala kao rezultat toga što je neko hakovao ‘validatorske čvorove’ Ronin Bridgea”, rekao je Tom Robinson, suosnivač kompanije Elliptic. “Sredstva se mogu premještati van mosta ako to odobri pet od devet validatora. Haker je uspio doći do privatnih kriptografskih ključeva koji su pripadali petorici validatora — tako da je to bilo dovoljno da ukrade kripto imovinu.”

Hakovi na mostovima mogu ugroziti cijeli ekosistem decentralizovanih aplikacija, nazvanih Dapps, od igara do usluga pozajmljivanja. Most bi obično uzeo korisnikov eter i stavio ga u pametni ugovor. Zatim bi korisniku izdao ekvivalentnu količinu takozvanog omotanog Ethera, koji se može koristiti na ovom konkretnom blockchainu koji nije Ethereum – poput Ronina ili Solane – za ulaganje u Dapps. Ako je osnovni Eter ukraden, omotani Eter postaje bezvrijedan, ostavljajući Dapps-ove i njihove korisnike sa ogromnim gubicima.

“Ako most ima mogućnost kovanja tokena, to je kao da preuzima kontrolu nad mašinama za kovanje”, rekao je Yat Siu, suosnivač Animoca Brands, investitor u gejming studio Sky Mavis, u intervjuu prije hakovanja. “Mostovi su “vlasti” u ovom trenutku, a ako su loše dizajnirane ili imaju ranjivosti, postaju veliki rizik za ekosistem.”

Kako bi spasio cijeli Solana ekosistem od direktnog pogotka, Jump Crypto je spasio Wormhole prošlog mjeseca. Sky Mavis i Ronin još nisu objavili nikakve slične planove.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.