dfinitiy

Dfinitijev internet kompjuter otvara ETH most

Sredstva bazirana na Ethereumu mogu biti na Internet Computer-u preko novog cross-chain mosta.
Novi cross-chain most koji povezuje Ethereum sa Dfinitijevim Internet Computer-om, će omogućiti ERC-20 tokenima da postoje na ovoj mreži, ove sedmice su objavili developeri.

Internet Computer je blockchain napravljen od strane Dfinity fondacije, koji pomaže u obezbjeđivanju decentralizovanog sloja web infrastukture. Podržan je od strane bitnih fondova kao što je a16z, Polychain Capital i ostali.

Most zvani Terebethia, omogućava cross-chain komunikaciju između ugovora, asset mirroring (predstavlja verzije sredstava iz stvarnog svijeta, koje odražavaju on-chain cijene na berzama) i transfere preko različitih lanaca. Napravljen je na forked verziji Ethereum rješenja za skaliranje, StarkWare. Omogućiće ugovorima na oba lanca da komuniciraju, te će omogućiti bilo kome, da reflektuje i koristi bilo koje Ethereum sredstvo na Internet Computer i obratno.

Mostovi omogućavaju blockchainima da razmjenjuju podatke, tokene ili instrukcije pametnih ugovora. Oni rade nezavisno od pravila, ili konsenzus mehanizama, bilo kog blockchaina sa kojim se povežu.
„Slično kao što Ethereum produžava funkcionalnost, korisnost i cijenu Bitcoina, vjerujemo da Internet Computer ima potencijal da uradi isto za Ethereum sredstva i aplikacije, a mogao bi postati i dugoročno rješenje sloja 2 za Ethereum,“ objasnio je Herrison Hines, osnivač Psychedelic-a, web 3 studija koje stoji iza Terabethia.

Šta ovaj most radi?

Most dolazi ispred osnovne integracije Internet Computer-a na Ethereum, koja će omogućiti interoperabilnost između dva lanca. Integracija će omogućiti pametnim ugovorima Internet Computer-a, da sadržavaju Ethereum sredstva na Ethereumu, te da vrše call opcije na njima, ali neće dozvoliti ERC-20 sredstvima da direktno postoje. Most pomaže da se ovaj problem prevaziđe.

Sredstvo za preusmjeravanje između Internet Computer-a i Ethereuma, može stvoriti likvidnost i dodatne proizvode za korisničku stranu dva lanca, kao što su NFT ili drugi proizvodi decentralizovanih finansija (DeFi).
DeFi protokoli se oslanjaju na pametne ugovore umjesto na treće strane, da obezbjede korisnicima finansijske usluge, pozajmljivanje i razmjenu.

Internet Computer je lansiran 2021. godine sa „obrnutim modelom gasa“, da bi se fokusirao na stabilnost. Model predviđa da developeri snabdijevaju sredstvima aplikacije/ugovore, koje koriste njihov gas – taksu koja se plaća da bi se koristio blockchain, u ovom slučaju Internet Computer.

Odgovor investitora je bio nedovoljan. Tokeni Internet Computer-a (ICP) pali su 97% od njihovog izdavanja u maju 2021 sa 700 dolara, na 21 dolar, zbog izvještaja o navodnom insajder trejdingu i velike prodaje imaoca tokena. Tokeni su imali tržišnu kapitalizaciju od 5 milijardi dolara, u petak. Pali su za 72% od maja 2021, kada je kapitalizacija bila 18 milijardi dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.