internet computers kriptovaluta

Šta je Internet Computer (ICP)? Vodič kroz projekat „Neograničenosti“

Internet Computer (ICP) je decentralizovana mreža zasnovana na blokovima koja ima za cilj da obezbijedi „neograničeno“ okruženje za pametne ugovore i druge decentralizovane aplikacije za rad, brzinom interneta. Pokrenuta od švajcarske fondacije za kriptografiju DFINITI, Internet Computer nudi ključne nadogradnje infrastrukture koje potencijalno mogu riješiti probleme skaliranja drugih blockchain mreža, poput Ethereuma.

Koristeći Internet Computer, zagovornici sajta DFINITI, programeri mogu izgraditi sve od platformi društvenih medija tokenizovanih na masovnom tržištu koje neprimjetno pokreću cjelokupne DeFi ekosisteme, pa čak i proširiti dApps zasnovane na Ethereumu, a sve to bi se uradilo brzinom interneta, smanjenjem od „milion puta ili više“ trenutnih računarskih troškova.

Dio palete alata Internet Computer-a je delegiranje trgovaca na čvorove ili superčvorove, gdje sistem doživljava blagi zavoj centralizacije. On uklanja ograničenja vezana za okruženje za programere, kao što su zahtjevi za konfiguraciju fizičke ili virtuelne mreže, zajedno sa zaštitnim zidovima, topologijom mreže i upravljanjem portovima, programeri čak ne moraju da brinu o konfiguraciji i održavanju baze podataka.

Hrabru misiju Internet kompjutera s pravom bi trebali kritički ispitati zagovornici blockchaina, jer ako radi na obećanoj skali, to bi moglo promijeniti industriju blockchaina.

Hajde da istražimo kako Internet računar otkucava.

Sve što treba da znate o Internet Computer-u

Internet Computer je inovacija u blockchain tehnologiji koja mu u suštini omogućava pokretanje brzine veba neograničenog kapaciteta. Ova tvrdnja je, u pisanju, čisto konceptualna.

Internet računar (ICP), koji je u oktobru 2017. osnovao Dominic Villiams, brzo je postao poznat i na rang listi tržišne kapitalizacije. U trenutku pisanja, imao je tržišnu kapitalizaciju od približno 10 milijardi dolara, što ga čini osamnaestom najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji.

Villiams je izumio Threshold relej i Probabilistic Slot Consensus i aktivan je član Bitcoin i Ethereum tehničke zajednice. Prije ICP-a radio je kao glavni direktor String Labs-a i bio je osnivač i izvršni direktor Fight Mi Monster, masovne online (MMO) igre i zabavne mreže društvenih medija za djecu.

ICP je osmišljen tako da skalira pametne ugovore i računanje podataka, pokreće ih veb brzinom i obrađuje i čuva podatke sigurno i efikasno.

icp internet computers

Stvorio je softverske okvire kako bi programerima olakšao upotrebu. Internet Computer ima za cilj da revolucioniše tokenizovane Internet usluge, podržavajući decentralizovane finansijske sisteme, a možda čak i tradicionalne sisteme i veb lokacije preduzeća.

Međutim, postati svijetska računarska platforma proširenjem javnog interneta na blockchain nije jednostavan poduhvat. Internet računar koristi nekoliko tehnologija u svom pokušaju:

1Tehnologija lančanog ključa: Tehnologija lančanog ključa koristi više kriptografskih protokola za organizovanje čvorova koji čine Internet računar i ima samo jedan javni ključ. CKT omogućava bilo kom uređaju, poput pametnog telefona ili pametnog sata, da provjeri autentičnost artefakata sa Interneta.

2 – Generisanje neinteraktivnih distribuiranih ključeva (NIDKG): ova neinteraktivna, javno proverljiva šema dijeljenja tajnih podataka sastoji se od dilera koji konstruiše Shamirovo tajno dijeljenje elemenata polja. Zatim, ovi dileri povjerljivo i proverljivo distribuiraju akcije na više primalaca. Shamirovo tajno deljenje formulisao je Adi Shamir i jedna je od prvih šema tajnog deljenja u kriptografiji zasnovanoj na polinomskoj interpolaciji preko konačnih polja.

3 – Mrežni nervni sistem (NNS): Tokenizovani otvoreni sistem upravljanja odgovoran je za upravljanje Internet Computer-om. On čuva informacije o tome koji čvorovi pripadaju kojoj podmreži i upravlja ažuriranjem informacija.

4 – Internet identitet: Je identitet na mreži koji internet korisnik uspostavlja u mrežnim zajednicama i na veb stranicama.

Chain Kei Technology je motor koji pokreće Internet Computer. Omogućava dodavanje novih čvorova i formiranje novih podmreža koje, teoretski, mogu beskonačno povećavati mrežu. Neispravni ili slomljeni čvorovi mogu se zameniti novim, bez ugrožavanja sistema.

Tehnologija Chain Key omogućava računaru na Internetu da radi brzinom Interneta, pri čemu se pozivi izvršavaju u milisekundama, a za dovršavanje poziva je potrebno od jedne do dve sekunde.

U Genesis-u, Internet računar ima brzinu blokade od 2,5 bloka u sekundi (Bps), a očekuje se da će postepeno dostići 10,3 bps, sa ciljem dostizanja od 1000 bps do kraja 2021. godine.

Svaki od starih potpisnika treba da emituje jednu poruku novim potpisnicima na ne-interaktivnom protokolu ponovnog dijeljenja ključa. To se radi bezbjedno putem šifrovane tajnosti prosljeđivanja, kao i ne-interaktivnih dokaza nultog znanja. Budući da protokol ponovnog dijeljenja nije interaktivan, vrlo je prilagodljiv asinhronom okruženju.

ICP token

Internet kompjuterski token, ICP, odgovoran je za:

Olakšavanje upravljanja mrežom: ICP tokeni su zaključani za stvaranje „neurona“ koji učestvuju u upravljanju mrežom putem glasanja. Korisnici za to dobijaju ekonomske nagrade.

Proizvodnja ciklusa za računar: ICP token djeluje kao izvor skladišta vrijednosti koja se može pretvoriti u „cikluse“. Računanje snage ciklusa je nešto poput goriva. Gorivo se sagjoreva kako se koristi. NNS pretvara ICP u „cikluse“ po promjenljivoj stopi, koju NNS stalno konfiguriše kao odgovor na spoljna tržišta.

Nagrađivanje učesnika: Mreža stvara novi ICP za nagrađivanje i podsticanje učesnika u mreži. Korisnici mogu učestvovati u nekoliko uloga kako bi bili nagrađeni ICP-om, uključujući upravljanje, glasanje i rad sa čvornim mašinama koje hostuju mrežu.

U maju 2018, DFINITI je najavio planove za distribuciju žetona DFINITI u vrijednosti od 35 miliona švajcarskih franaka u airdropu kako bi članovima zajednice promovisao „Cloud 3.0“ kako bi im pomogao da postanu rani korisnici.

DFINITI je pokrenuo alfa mainnet (glavnu mrežu) 18. decembra 2018.

Internet računar trenutno podržava 48 nezavisnih centara podataka u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, sa ukupno 1.300 čvorova. Procenjuje se da će mreža eksponencijalno rasti kako bi podržala sledeću generaciju velikih aplikacija.

U Genesisu postoji maksimalno 469.213.710 ICP tokena, a cirkulacija zavisi od tržišne dinamike. U vrijeme Postajanja, procijenjeno je da je 23,86% tokena držala DFINITI Fondacija, 18% članovi tima Internet računara, 24,72% donatori, 9,5% rani saradnici, a ostatak je distribuiran drugim nivoima investitora, i strateškim partnerima.

Gdje kupiti Internet Computer (ICP)

Ako želite da kupite, prodate ili trgujete Internet Computer (ICP), to možete učiniti na popularnim berzama kao što su:

 1. Binance
 2. Coinbase Ekchange
 3. Huobi Global

Investitori

DFINITI je prikupio ukupno 121 milion dolara od investitora, kao što su:

 1.     Andreessen Horovitz
 2.     Polichain Capital
 3.     SV Angel
 4.     Aspect Ventures
 5.     Električni kapital
 6.     ZeroEKS
 7.     Skalarni kapital
 8.     Multicoin Capital

Istorija kompanije: Fondacija DFINITI

definiti

Fondacija DFINITI je neprofitna organizacija sa sjedištem u Cirihu, Švajcarska. Fondaciju čine neki od najuspješnijih i najcijenjenijih kriptografa na svijetu.

Timo Hanke je šef inženjeringa. Hanke je poznati matematičar i profesor kriptografije. Stvorio je AsicBoost kako bi povećao efikasnost rudarenja bitkoina. Mahnush Movahedi pridružila se kao viši istraživač sa Jejla, gdje je radila na skalabilnim i distribuiranim algoritmima tolerantnim na greške , za konsenzus i sigurno višestrano računanje. Ben Linn, koji je prethodno radio u BLS kriptografiji koja se koristi u Threshold Relay-u za stvranje slučajnosti i postizanje bezbijednosti pored brzine i opsega u javnim mrežama. Andreas Rossberg je zajedno dizajnirao virtuelnu mašinu VebAssembly koja se koristi u DFINITI.

Članovi DFINITI-a doprineli su sa preko 100.000 akademskih citata i 200 patenata.

Sa povećanjem od 61 milion dolara od Andreesen Horovitz-a i Polichain Capital-a u februaru 2018, DFINITI je iskočio na radaru kao jedan od najznačajnijih projekata koji se gradi na tržištu kriptovaluta. Fondacija DFINITI prikupila je još 102 miliona dolara u avgustu 2018. od SV Angel, Andreesen Horovitz, Village Global, Aspect Ventures, Amino Capital i drugih, čime je ukupno finansiranje dostiglo 166,9 miliona dolara.

Tokom ovog vremenskog perioda, DFINITI je htio da stvori „internet računar“ kako bi smanjio troškove pokretanja poslovnih aplikacija zasnovanih na oblaku (cloud), direktno konkurišući Amazon-ovim veb uslugama. ICP je javno pokrenut 10. maja 2021.

Završne misli

Mnogi ljudi su posvetili svoje živote evoluciji blockchain tehnologije, a Internet Computer prikazuje presjek između akademske zajednice i stvarnosti. Od svojih izvornih inovacija i aplikacija, kao što su Chain Key Technologi, Non-Interactive Distributed Key Generation (NIDKG), Netvork Nervous Sistem (NNS), ICP token, projekat je pokazao kreativnost vrijednu pažnje.

Ako tim DFINITI-a i Internet računara može stvoriti održiv blockchain sposoban da riješi trenutna ograničenja blockchaina, to će biti prilika da se promjeni svijet.

Zamislite Internet računar kao softver otvorenog koda koji se ažurira pomoću internog upravljanja. Zamislite to kao softver otvorenog koda koji se ažurira pomoću ugrađenog upravljanja i može pružiti garancije korisnicima u obliku pametnih ugovora. Oni pokrivaju način na koji se podaci mogu koristiti ili pružaju garancije startap kompanijama koje žele da izgrade funkcionalnost bez brige o tome da će im pristup biti uklonjen sa platforme.

Internet računar će pokrenuti talas inovacija, rasta, mogućnosti i produktivnih načina da se stvari rade na nov i intrigantan način.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.