afrika 1

Broj korisnika kriptovaluta u Africi porastao za 2.500%

Nedavni izvještaj KuCoina otkriva da se broj kripto transakcija povećao za 2.670% u nekim afričkim zemljama.

Usvajanje kriptovaluta u Africi je u jeku, uprkos socioekonomskim faktorima i preprekama. Pozitivan izvještaj berze kriptovaluta KuCoin pokazuje da su kripto transakcije porasle do 2.670% u 2022.

Zapanjujući trend rasta i nagli priliv se odnosi na niske vrijednosti koje su uočene u prethodnim periodima. Broj kripto transakcija u Africi čini otprilike 2,8% globalnog obima.

Johnny Lyu, izvršni direktor KuCoina, rekao je da će “usvajanje digitalne imovine u Africi nastaviti eksponencijalno rasti”, dodajući da “afričke zemlje imaju najveću stopu usvajanja kriptovaluta u svijetu, nadmašujući čak i najveće regije kao što su Sjedinjene Države Evropu i Aziju.”

Nourou, osnivač Bitcoin Senegala, uvjeren je da će se stope rasta od hiljadu posto za usvajanje Bitcoina (BTC) “nastaviti u narednim godinama”.

“Pogledajte način na koji su automobili, mobilni telefoni i potrošačka elektronika uzeli maha na kontinentu. Afrika je kontinent na kojem je munjevito napredovanje i usvajanje uobičajeno.”

afrika

U izvještaju se posebno navodi da je više od 88,5% transakcija kriptovaluta koje su izvršili Afrikanci prekogranični transferi. Niske naknade znače da „korisnici plaćaju manje od 0,01% ukupnog iznosa transakcije prenesene u kriptovalutama“.

Od visokog nivoa inflacije i sve veće penetracije pametnih telefona – što efektivno omogućava svakome da postane sopstvena banka – Afrika takođe ima mladu i digitalno domaću populaciju koja je navikla na digitalne valute. Afrika je snažan poligon za testiranje problema koje kriptovalute pokušavaju riješiti.

Lyu je dodao napomenu opreza na zapanjujuće nivoe rasta:

„Ta stopa rasta može zavisiti i od lokalnih kreatora politike i od stavova odvojenih zvaničnika o kriptovalutama. Ipak, vjerujem da je obećavajuća budućnost digitalnog novca u Africi neizbježna.”

U centralnoj i zapadnoj Africi, na primjer, usvajanje BTC-a raste u pozadini nepovjerenja i nelagode u korištenju lokalne valute, CFA. Cointelegraph je ranije analizirao stanje usvajanja kriptovaluta u Africi, napominjući da su “ekonomske mogućnosti koje pruža region ogromne”.

Za Lyua, Afrika je u zanimljivoj poziciji s obzirom na to da kombinacija „rastuće inflacije, visoke stope nezaposlenosti, lošeg pristupa bankarskim uslugama i enormnih naknada za međunarodna plaćanja“ stvara okruženje pogodno za usvajanje kriptovaluta i na kraju krajeva:

„Finansijski problemi s kojima se suočava region tjeraju ljude da traže nove instrumente i tehnologije koje im mogu dati dio ekonomske slobode koja im trenutno nedostaje.”

Dugoročno gledano, Afrika ima mnoštvo prednosti „koje ne mogu a da ne pridonose širokoj upotrebi digitalne imovine među lokalnim stanovništvom“. Srednja dob u Africi je vrlo niska – sa samo 19 godina – i preko 40% stanovništva je urbano.

“Još jedan pozitivan fenomen je rastuća tehnološka svijest lokalnog stanovništva, s mnogo mladih ljudi koji istražuju programiranje i internet tehnologije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.