zanzibar

Zanzibar istražuje načine za usvajanje kriptovaluta

Zanzibar, poluautonomna teritorija u Tanzaniji, navodno istražuje načine da reguliše i usvoji kriptovalute poput bitcoina (BTC).

Vlada Zanzibara planira da održi sastanke sa zainteresovanim stranama kao što su banke i ministarstva kako bi razgovarali o politikama koje se odnose na industriju kriptovaluta. Državni ministar Mudrick Soraga najavio je planove tanzanijskoj novinskoj agenciji The Citizen prošle srijede.

Ovaj potez je dio potencijalnog plana za usvajanje kriptovaluta, pošto se Soraga ranije sastao sa lokalnim kripto entuzijastima koji su ga uvjerili da Zanzibar treba da prepozna i usvoji kriptovalutu kao zvaničnu metodu transakcije usred ukupnog kripto tržišta koje dostiže preko 3 biliona dolara. „Tražimo mišljenja o ovom pitanju prije nego što odlučimo da li je održivo ili ne“, navodno je rekao zvaničnik.

Prema The Citizen-u, ima mnogo posla za Zanzibar prije nego što bi jurisdikcija mogla da usvoji kriptovalutu. Kao takva, lokalna vlada će morati da donese politike koje objašnjavaju ciljeve i prednosti digitalne valute preko Banke Tanzanije, kaže profesor Haji Semboja sa Državnog univerziteta Zanzibara.

Abdulmajid Nsekela, predsednik Udruženja bankara Tanzanije, navodno je primijetio da Zanzibar ima mnogo toga da nauči o rastućoj tehnologiji. „Moramo da počnemo da izvlačimo pouke iz drugih zemalja o tome kako ova tehnologija funkcioniše. Da bi kriptovaluta bila efikasna, biće nam potrebne politike za kriptovalute“, rekao je on.

Ove najnovije vijesti iz Zanzibara dolaze mjesecima nakon što je predsjednik Tanzanije Samia Suluhu Hassan u junu pozvao centralnu banku ove zemlje da počne da istražuje kriptovalute poput bitcoina. Ovaj potez je usljedio ubrzo nakon što je El Salvador početkom juna usvojio zakon o bitcoinu i tako je ova zemlja u septembru postala prva koja je usvojila Bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja.

Prema nekim industrijskim ličnostima, kao što je osnivač Cardana Charles Hoskinson, mnogo više zemalja će na kraju krenuti stopama El Salvadora tako što će Bitcoin učiniti nacionalnom valutom ili usvojiti kriptovalute za transakcije kao što su poravnanja centralne banke. Iako Hoskinson nije elaborirao koje će zemlje biti prve koje će pratiti El Salvador, potencijalno bi to mogao biti slučaj sa afričkim zemljama, pošto je afričko kripto tržište poraslo za preko 1.200% u jednoj godini.

Početkom novembra, Hoskinsonov Input Output Hong Kong (IOHK), istraživačko-razvojni ogranak iza Cardana, navodno je održao tajne sastanke sa nekim zvaničnicima na Zanzibaru. Kao što je ranije objavljeno, Afrika je bila jedna od ključnih strateških oblasti IOHK-a tokom godina, a organizacija je već pokrenula niz inicijativa u više afričkih jurisdikcija.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.