car

Centralnoafrička Republika razmatra pravni okvir za usvajanje kriptovaluta

Komitet od 15 članova ima zadatak da radi na pravnom okviru koji će omogućiti poslovanje kriptovalutama u Centralnoafričkoj Republici i ubrzati razvoj nacionalne ekonomije.

Centralnoafrička Republika (CAR), zemlja u razvoju u Centralnoj Africi, osnovala je 15-članu komisiju zaduženu za izradu nacrta zakona o upotrebi kriptovaluta i tokenizaciji u regionu.

Prema Faustinu-Archange Touadéri, predsjedniku CAR-a, kriptovalute potencijalno mogu pomoći u uklanjanju finansijskih barijera u zemlji. Vjerovao je u stvaranje poslovnog okruženja podržanog pravnim okvirom za korištenje kriptovaluta. Grubi prevod službenog saopštenja za javnost glasi:

„S pristupom kriptovalutama, do sada postojeće monetarne barijere će nestati, a glavni cilj mjera koje je Vlada usvojila je razvoj nacionalne ekonomije.

Komisiju zaduženu za izradu kripto zakona čini 15 stručnjaka iz pet ministarstava CAR — Ministarstva rudarstva i geologije, Ministarstva voda, šuma, lova i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva urbanizma, zemljišne reforme, gradova i stanovanja i Ministarstva pravde, promocije ljudskih prava i dobro upravljanje.

car 1

Kroz saradnju, članovi imaju zadatak da rade na pravnom okviru koji će omogućiti poslovanje kriptovalutama u Centralnoafričkoj Republici i ubrzati razvoj nacionalne ekonomije.

Kripto inicijative sa afričkog kontinenta označile su još jednu prekretnicu jer je nigerijska kripto berza Roqqu dobila licencu za virtuelnu valutu za Evropski ekonomski prostor nakon dvije godine čekanja na dozvolu od strane regulatornih tijela.

Izvršni direktor Roqqua, Benjamin Onomor, rekao je da Afrikanci iz inostranstva šalju preko 5 milijardi dolara svojim rođacima, a trenutni sistem doznaka usporava proces.

“Ima puno smisla riješiti ovaj problem korištenjem kriptovalute kao sredstva da se taj proces ubrza. Kripto je brži i jeftiniji put koji može premostiti jaz i pomoći u smanjenju naknada za prenos novca na globalnom nivou. To je srž problema koji želimo riješiti”, dodao je.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.