central african republic

Centralnoafrička Republika napreduje sa svojom inicijativom za kripto čvorište uprkos zabrinutosti Svjetske banke

Predsjednik Centralnoafričke Republike (CAR) Faustin-Archange Touadéra spreman je da pokrene novi kripto projekat, nazvan Sango – prva kripto inicijativa koja je osmišljena da ojača imidž zemlje kao afričkog kripto čvorišta u nastajanju.

“Za nas formalna ekonomija više nije opcija”, rekao je predsjednik u izjavi objavljenoj na njegovom službenom Tviter nalogu, navodeći:

„Ući ćemo u novu fazu kroz pokretanje projekta Sango… dizajniranog da transformiše našu zemlju i otvori novi put prema svijetloj budućnosti“.

U izjavi, Touadéra je pohvalio bitcoin (BTC) i blockchain tehnologiju, rekavši da oni imaju „potencijal da preoblikuju svijet financija tako što će ga učiniti sigurnijim, transparentnijim, više vođenim ponudom, decentralizovanijim i pouzdanijim“.

Takođe se osvrnuo na svoje proglašenje Zakona br. 22,004 od 22. aprila 2022. kojim se BTC priznaje kao “zvanična digitalna valuta” njegove zemlje.

Najnoviji razvoj događaja dolazi nekoliko sedmica nakon što je CAR potvrdio izvještaje da je usvojio bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja – postavši tek druga zemlja na svijetu (nakon El Salvadora) i prva afrička nacija koja je to učinila.

Političar nije otkrio detalje Sanga, ali je tvrdio da će projekat “ići dalje od politike i administracije” uvođenjem “novog načina ekonomskog upravljanja i vektora za alternativne strateške digitalne investicije”.

Kao odgovor na inicijativu, Svjetska banka je pokazala zabrinutost zbog toga kako bi nedostatak transparentnosti svojstven ekonomiji CAR-a mogao utjecati na finansijsku uključenost u zemlji koja se oslanja na međunarodne donatore za više od 50% svog budžeta, prema Bloombergu.

U svojoj analizi političke i ekonomske situacije u zemlji, Svjetska banka je naziva “jednom od najsiromašnijih i najkrhkijih zemalja na svijetu” uprkos značajnim prirodnim resursima.

„Podržane mirnom tranzicijom vlasti 2015. godine, vlasti su implementirale nekoliko reformskih programa koji su pomogli vraćanju makroekonomske stabilnosti i usmjerili privredu na relativno održiv put oporavka u periodu od 2015. do 2019.“, navode iz banke i dodaju:

“Međutim, tempo rasta je ispod onog u drugim zemljama u regionu koje su imale građanske ratove i koje su im prijetile krize koje se preklapaju od 2020. godine.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.