USA

Nacrt zakona o zabrani kineskog digitalnog juana u američkim app prodavnicama

Tri republikanska senatora predstavila su zakon o zaštiti Amerikanaca od “Zakona o autoritarnim digitalnim valutama”.

Zakonodavci u Sjedinjenim Državama pokušavaju zaštititi zemlju od potencijalnih nepoželjnih uticaja globalnog usvajanja kineske nacionalne digitalne valute.

Tri republikanska senatora, Tom Cotton, Mike Braun i Marco Rubio, predstavili su u srijedu nacrt zakona koji ima za cilj ograničiti upotrebu digitalne valute kineske centralne banke (CBDC) u Sjedinjenim Državama.

Zakon se naziva “Zakon o zaštiti Amerikanaca od autoritarnih digitalnih valuta” i predlaže da se zabrani korištenje kineskog sistema plaćanja u digitalnoj valuti, e-CNY, u američkim app trgovinama.

Izraz “app prodavnica ” pokriva sve javno dostupne web stranice, softverske aplikacije ili druge elektronske usluge koje distribuiraju aplikacije od programera trećih strana korisnicima računara, mobilnih uređaja ili bilo kojeg drugog “računarskog uređaja opšte namjene”, naveli su senatori.

Prema zakonu, distributeri aplikacija i softvera u SAD-u neće podržavati ili omogućavati transakcije u e-CNY niti podržavati bilo koju aplikaciju koja sadrži takve transakcije.

Senatori su smatrali da bi zabrana kineskog digitalnog juana u SAD-u pomogla naciji da izbjegne “direktnu kontrolu” i nadzor finansijskih aktivnosti korisnika.

Cotton, poznati zagovornik projekta američkog digitalnog dolara, posebno je tvrdio da se CBDC može koristiti za špijuniranje finansijskih aktivnosti ljudi, navodeći:

“Komunistička partija Kine koristiće svoju digitalnu valutu za kontrolu i špijuniranje svakoga ko je koristi. Ne možemo dati Kini tu šansu – Sjedinjene Države bi trebale odbiti pokušaj Kine da potkopa našu ekonomiju na njenom najosnovnijem nivou.”

„Ne možemo dozvoliti da ovaj autoritarni režim koristi svoju digitalnu valutu koju kontroliše država kao instrument za infiltriranje u našu ekonomiju i privatne informacije američkih građana“, rekao je senator Braun. “Ovo je veliki finansijski i nadzorni rizik koji Sjedinjene Države ne mogu sebi priuštiti”, rekao je Rubio.

Kina je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je pilotirala vlastitu digitalnu valutu, koja je pokrenula svoje prve probe digitalnog juana u aprilu 2019. Nakon više internih testova, kineska vlada je aktivno promovisala prekograničnu implementaciju digitalnog juana, radeći s centralnim bankama Hong Konga, Singapura i drugih.
Istorijski gledano, američke vlasti su gledale na kineski CBDC kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. U martu je još jedan prijedlog zakona također predložio ograničavanje upotrebe kineskog digitalnog juana jer se može koristiti za zaobilaženje sankcija i kompromitaciju ličnih podataka korisnika.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.