car

Bitcoin je sada zvanična valuta u Centralnoafričkoj Republici

Centralnoafrička Republika ide stopama El Salvadora, koji je prošle godine usvojio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Centralnoafrička Republika usvojila je Bitcoin kao zvaničnu valutu, saopštilo je u srijedu Predsjedništvo, čime je postala prva zemlja u Africi i tek druga u svijetu koja je to učinila.

Uprkos bogatim rezervama zlata i dijamanata, Centralnoafrička Republika je jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih zemalja svijeta i godinama je zahvaćena nasiljem pobunjenika.

Parlament je prošle sedmice jednoglasno usvojio zakon koji reguliše upotrebu kriptovalute, navodi se u saopštenju koje je potpisao Obed Namsio, šef kabineta predsjednika Faustin-Archange Touadera.

“Predsjednik podržava ovaj zakon jer će poboljšati uslove za građane Centralne Afrike”, rekao je Namsio Reutersu, ne objašnjavajući detalje.

U saopštenju je to nazvao “odlučujućim korakom ka otvaranju novih mogućnosti za našu zemlju”.

Centralnoafrička Republika je jedna od šest nacija koje koriste centralnoafrički CFA franak, regionalnu valutu kojom upravlja Banka centralnoafričkih država (BEAC).

Dva bivša premijera ove zemlje prošle sedmice potpisala su pismo u kojem su izrazili zabrinutost zbog usvajanja bitcoina bez uputstava BEAC-a, nazvavši to “ozbiljnim prekršajem”.

“BEAC je saznao u isto vrijeme kada i javnost o donošenju novog zakona o kriptovalutama u Centralnoafričkoj Republici”, rekao je portparol BEAC-a agenciji Reuters, dodajući da banka još nije imala zvaničan odgovor.

El Salvador je postao prva zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja prošle godine, ali je uvođenje bilo ometeno skepticizmom i odložio je predloženu bitcoin obveznicu u martu usred globalnih previranja na tržištu.

Afričke vlade zauzele su različit pristup prema reguliranju kriptovaluta i blockchain tehnologije.

Centralna banka Nigerije zabranila je lokalnim bankama rad s kriptovalutama prošle godine prije nego što je lansirala vlastitu digitalnu valutu, eNairu.

Južnoafrički regulatori istražuju potencijalnu regulaciju kriptovaluta i druge blockchain tehnologije, a centralna banka Tanzanije je prošle godine rekla da radi na predsjedničkoj direktivi kako bi se pripremila za kriptovalute.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija