coinbase india

Coinbase obustavlja usluge kripto plaćanja nekoliko dana nakon lansiranja u Indiji

Najveća američka berza suspendovala je neke usluge plaćanja na svojoj novopokrenutoj indijskoj berzi zbog pritiska lokalnih regulatora plaćanja.

Najveća kripto berza sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, Coinbase, zaustavila je usluge plaćanja putem United Payments Interface (UPI) na svojoj platformi za indijske korisnike samo tri dana nakon lansiranja na južnoazijskom potkontinentu.

UPI je portal za plaćanje kojim upravlja Nacionalna korporacija za plaćanje Indije (NPCI), koji olakšava kupovne naloge na indijskim uslugama Coinbasea. Berza je već ažurirala informacije o načinu plaćanja na svojoj web stranici za indijske korisnike, što poziva korisnike da isprobaju uslugu neposrednog plaćanja (IMP) kako bi dali narudžbe za prodaju.

NPCI je poseban odjel Rezervne banke Indije (RBI), pod Ministarstvom finansija.

Finansijski magazin Business Standard obavijestio je u ponedjeljak da je Coinbase izjavio da će raditi na popravljanju situacije u Indiji s odgovarajućim regulatorima i da je predan radu s NPCI i drugim relevantnim vlastima kako bi osigurali da su usklađeni s lokalnim očekivanjima i industrijskim normama.

NPCI je u saopštenju u četvrtak naveo da ne priznaje pravni status bilo koje kripto mjenjačnice koja koristi RBI-jev United Payments Interface (UPI) čak i nakon što je Coinbase najavio puštanje svojih usluga. Povod za suspenziju je možda proizašao iz ovog komentara:

“Pozivajući se na neke medijske izvještaje o kupovini kriptovaluta korištenjem UPI-ja, Nacionalna platna korporacija Indije želi pojasniti da nam nije poznata bilo kakva razmjena kriptovaluta koja koristi UPI.”

Indijski korisnici Coinbase-a ne izgledaju uznemireni iznenadnim obustavljanjem usluge. Suosnivač YouTube kanala Crypto India Aditya Singh je u ponedjeljak tvitovao svojim 210.000 pratilaca da “Ovo nije novost, indijske berze se takođe suočavaju s problemima usluga plaćanja od 2018.”

coinbase india 1

U ovom trenutku, indijski kripto trgovci su vjerovatno navikli na nestabilnost u dostupnosti usluga trgovanja. Indijska vlada se borila da usvoji odgovarajući regulatorni okvir za kriptovalute jer su učesnici na tržištu pretrpjeli nekoliko trenutaka od prošle godine u kojima je izgledalo da bi kriptovalute mogle biti zabranjene u zemlji.

Neki indijski zvaničnici kao što je T. Rabi Sankar, zamjenik guvernera Rezervne banke Indije, podržali bi potpunu zabranu. Međutim, do takve zabrane još nije došlo, jer je zemlja 31. marta uvela porez od 30% na trgovinu kriptovalutama, što je slično porezu na kockanje.

Coinbase Ventures, investicijski ogranak Coinbasea, objavio je prošlog mjeseca da planira uložiti milion dolara u indijsku kripto i Web3 industriju. Čini se da na sudbinu tih planova još uvijek ne utiče obustava usluge berze.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.