coinbase

Coinbase-ova mreža sloja 2 Base se zatvara prilikom pokretanja glavne mreže

Iako datum za mainnet nije objavljen, Base-ov tim je rekao da je do sada ispunio četiri od pet njihovih kriterija za lansiranje.

Base, novi Coinbase-ov protokol usmjeren na aplikacije sloja 2, ima samo jedan kriterij koji treba ispuniti prije nego što bude spreman za pokretanje glavne mreže.

Tim je 29. juna rekao sa optimizmom da je mreža zaštićena Ethereumom bila podvrgnuta šestomjesečnim rigoroznim sigurnosnim revizijama – kako interno tako i eksterno – što je njen posljednji kriterij potreban za pokretanje.

“Završetkom ovih revizija, sada smo ispunili ⅘ naših kriterija za pokretanje glavne mreže”, rekao je Base, dodajući da se tim osjeća samouvjereno nakon što nije pronašao nijednu kritičnu grešku u kodu:

Završavanje ovih detaljnih sigurnosnih tokova bez otkrivanja grešaka kritične ozbiljnosti dalo je samopouzdanje Base timu da nastavi ka pokretanju glavne mreže.”

Ostala tri prošla kriterija uključivala su hard fork “Regolith” u testnetu, uspješan pregled infrastrukture s OP laboratorijama – timom koji stoji iza Optimizma – i Optimismove “Bedrock” nadogradnju.

Coinbase je službeno lansirao Base 23. februara. Cilj mu je da bude jeftina, sigurna mreža prilagođena programerima za izgradnju decentralizovanih aplikacija.

Kako bi “testirao” tehnološki stack Optimisma, tim za sigurnost protokola Coinbasea proveo je vlastitu internu reviziju kako bi identifikovao sve ranjivosti koje se mogu pojaviti na sloju 1, sloju 2 i na mostovima.

Uz Coinbase-ovu internu reviziju, Base je pozvao širu zajednicu da učestvuje u javnom testu revizije pametnih ugovora putem Code4rena kako bi prijavio greške pronađene u tehničkoj grupi Optimisma:

Angažovali smo preko 100 istraživača sigurnosti kao dio ovog takmičenja i sa zadovoljstvom vas možemo obavijestiti da nisu otkrivene značajne ranjivosti.”

Među revizijama koje su istraživali istraživači sigurnosti uključivali su softver čvorova Optimisma, ranjivosti ekvivalentnosti Ethereum Virtual Machine (EVM), ranjivosti mostova i razna pitanja pametnih ugovora.

Revizija zajednice trajala je od 27. maja do 10. juna, uz maksimalne nagrade od 100.000 dolara koje su podijeljene uspješnim “”lovcima na glave”.

Demonstracija “stabilnosti testne mreže” je konačni kriterij koji treba proći prije pokretanja glavne mreže, prema prethodnom postu iz Base-a.

coinbase1

Iako Base nije naveo kako će konačni kriterijumi biti tačno ispunjeni, tim je rekao da još uvijek pregleda podneske od 100 istraživača koji su učestvovali u javnoj reviziji pametnih ugovora uz preglede iz prošlih programa revizije — naime „spearbit “ i “sherlock.”

Base je dodao da su izgradili Pessimism, alat za praćenje otvorenog koda koji ima za cilj obavijestiti graditelje o svim anomalijama koje se mogu pojaviti u protokolu, kao što su nepravilnosti stanja računa, događaji u ugovorima ili dispariteti između L1 i L2 stanja.

Krajem marta, Coinbase je rekao da žele da vide “flatcoin” vezan za inflaciju, sistem reputacije na lancu i razmjenu limitiranih naloga na lancu izgrađenom na Baseu.

Mnogi su smatrali da je razvoj Base-a “masovno glasanje o povjerenju za Ethereum” kada je vijest prvi put objavljena krajem februara.

Osiguran na Ethereumu i pokretan mrežom sloja 2 Optimism, Base ima za cilj da na kraju postane mreža za izgradnju decentralizovanih aplikacija.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.