crypto.com solana

Crypto.com se obavezuje na dokaz o rezervama nakon zaustavljanja depozita

“Dijelimo uvjerenje da bi trebalo biti neophodno da kripto platforme javno dijele dokaze o rezervama”, rekao je CEO Crypto.com.

Kris Marszalek, izvršni direktor berze kriptovaluta Crypto.com, postao je najnovija kripto kompanija koja obećava da će objaviti “revidirani dokaz o rezervama”, usred pada konkurentske berze FTX.

“Dijelimo uvjerenje da bi trebalo biti neophodno da kripto platforme javno dijele dokaze o rezervama”, rekao je Marszalek, dodajući da će njegova kompanija “objaviti svoj revidirani dokaz o rezervama”.

Ideja da kripto kompanije objave svoj dokaz o rezervama dobila je na snazi ​​nakon fijaska FTX likvidnosti. Izvršni direktor Binancea Changpeng “CZ” Zhao je 8. novembra takođe obećao da će pokrenuti sistem revizije dokaza o rezervama kako bi javnosti pružio uvid u stanje njihovih rezervi.

Komentari generalnog direktora Crypto.com dolaze samo nekoliko sati nakon što je berza 9. novembra privremeno suspendovala povlačenja i depozite USDC i USDT na mreži Solana.

U e-poruci korisnicima od 9. novembra, koja je kružila na Twitteru, Crypto.com je navodno obavijestio korisnike o “trenutnoj suspenziji UDSC i USDT depozita i povlačenja na Solani.”

Berza je uvjerila svoje klijente da i dalje mogu povući USD Coin and Tether (USDT) u bilo kom trenutku koristeći druge podržane mreže, kao što su Cronos i Ethereum, sugerišući da na druge imenovane mreže nisu uticali „nedavni događaji u industriji. ”

Cointelegraph je kontaktirao Crypto.com, koji je potvrdio da su vijesti koje kruže društvenim mrežama o obustavi povlačenja i depozita USDC-a i USDT-a na mreži Solana zaista istinite. Berza je dodala da će “svaki neprimljeni depoziti ova dva tokena preko Solane biti vraćen bez naknade u naredne dvije sedmice.”

U proteklih 96 sati kripto tržišta su pomahnitala zbog kolapsa kripto berze FTX.

CZ je 6. novembra objavio planove za likvidaciju cjelokupne svoje pozicije u FTX tokenu, izvornom tokenu konkurentske berze FTX, što je dovelo do bankovnog napada i pada cijene FTT-a.

Iznenađujući preokret događaja dogodio se 8. oktobra kada je izvršni direktor Binancea rekao da je njegova kompanija “potpisala neobavezujuće pismo namjere, s namjerom da u potpunosti preuzme FTX.com i pomogne u pokrivanju krize likvidnosti.”

Izvršni direktor je dodao da ništa nije još sigurno, jer su oni “procjenili situaciju u realnom vremenu” i imali su mogućnost “da se povuku iz posla u bilo kojem trenutku”.

Manje od 48 sati kasnije, izvršni direktor je objavio da su se u potpunosti povukli iz ugovora.

Rasplet ovih najnovijih događaja izazvao je kaskadni efekat na tržišta, posebno ona koja su povezana sa FTX-om i s njim povezanim kompanijama.

Dana 9. novembra, Cointelegraph je izvijestio da je Solana na putu da zabilježi svoj najgori dnevni učinak do sada, jer je SOL-ova cijena pala za više od 40% zbog povezanosti sa Samom Bankman-Friedom, osnivačem kripto-fokusiranog hedž fonda Alameda Research i mjenjačnice kriptovaluta FTX.

Usred događaja, suosnivač Solana Labsa, Anatolij Jakovenko, podijelio je tweet koji sugeriše da Solana nije bila pogođena događajima koji su se odvijali. Izjavio je: “Solana Labs, američka kompanija, nije imala nikakvu imovinu na ftx.com.

U trenutku objavljivanja, Solana se trgovala na oko 14,97 dolara, što je pad od 30,29% u posljednja 24 sata.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.